Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

De röd-gröna kommer inte att gå i land med sina intentioner

Publicerad: 16 februari 2010, 13:37

Den röd-gröna oppositionens vårdpolitik klarnar allt mer. I förra veckan presenterade de sitt ­alternativ till moderata landstingsrådet Filippa Reinfeldts Vårdval i Stockholms läns landsting.


Ett förslag som ligger helt i linje med de tankar som den förra social­ministern Ylva Johansson (s) tidigare har pratat om.

Rent innehållsmässigt finns det mycket som jag tycker om. Det är bra att man tar hänsyn till hur sjuka folk är och vilken socioekonomisk bakgrund de har när ersättnings­systemen utformas. Det är bra att man vill satsa på fler närakuter och på förebyggande hälsoarbete.

Men jag förstår inte varför de röd-gröna så fort de får chansen ska tillbaka till ett planekonomiskt system där politiker och tjänstemän ska detaljstyra vården. Det vore mycket bättre om man hittade ersättningsmodeller som åstadkom de mål man vill uppnå än att godkänna i förväg och sedan kontrollera i efterhand. Med rätt ekonomiska incitament kan bättre resultat uppnås på ett mycket effektivare sätt.

Att hitta bra ersättningssystem är inte helt lätt. Just nu bygger i stort sett alla system på någon form av kvantitativ ersättning, hur många patienter man har listade, hur sjuka de är, hur ofta de besöker vårdcentralen med mera. Det är dags att försöka föra in även kvalitetsaspekter i ersättningssystemen, helt enkelt hitta modeller för att mäta hur bra en vårdinrättning är på att vårda och bota sina patienter. Att hitta sådana system vore mycket mer spännande än att ta oss tillbaka till system där politiker och tjänstemän ska försöka styra vem som ska få vilken vård var.

Jag tror inte att de röd-gröna kommer att gå i land med tankarna på att behålla auktorisationen för att slippa konkurrensupphandlingar, men ta bort etableringsfriheten. Om det är politiker och tjänstemän som ska bestämma var en verksamhet ska ligga och flera auktoriserade vård­före­tag vill bedriva vård där, har jag svårt att se att man inte måste göra en konkurrensupphandling.

De röd-gröna vill också satsa mer på att kontrollera att vård­givarna håller den kvalitet de lovat. Det ska ske genom någon typ av certifierings­system. Det låter byråkratiskt och krångligt. Jag tror mer på moroten än piskan som metod.

Utveckla ersättningssystem som belönar de vårdgivare som levererar bra kvalitet i stället.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev