Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Debatten om privatvården fortsätter dominera under 2012

Publicerad: 14 december 2011, 10:29

Jag tänkte ägna årets sista krönika åt att sia in i nästa år.


Den politiska debatten 2012 kommer att fortsätta domineras av hur privata vårdföretag sköter sina uppdrag och hur dessa uppdrag ska regleras. På Vänsterpartiets kongress i januari kommer angreppen på privata vårdföretag att hagla från talarstolen. Den föreslagna partiledaren Jonas Sjöstedt har redan uttalat sig om att det behövs nya regler. Dessutom är angrepp på privata skol- och vårdföretag ett av få ämnen där Håkan Juholt kan vinna poänger.

Jag hoppas att debatten inte fastnar i enkla politiska slagord om att för­bjuda vinst utan handlar om hur vi kan få den effektivaste och bästa sjukvården, tyvärr tror jag det blir svårt.

Vi får se om beslutet om vem som vinner upphandlingen av S:t Göran kommer att påverka debatten. Jag gissar att förloraren kommer att prata mycket om att kvalitet fick alldeles för liten plats i upphandlingen.

Många landstings usla ekonomi kommer också att stå i fokus under 2012. Skåne har det extra tufft med både dålig ekonomi och en sjukvårdsledning som avgått. Både Skånes universitetssjukhus chef Bent Christensen och regiondirektören Sören Olofsson är kraftfulla och omstridda personer som nu ska ersättas. Vad händer i det maktvakuum som kommer att uppstå?

Men det är slutsatserna i de statliga utredningar som ska presenteras under året som kommer att påverka framför allt organisationen av svensk sjukvård mest. Det börjar med att Bo Könberg ska presentera hur han ser på patientavgifterna. En gissning är att det inte kommer att bli några dramatiska förändringar.

Mer av förändringar kan det bli när Stefan Carlsson ska presentera sin utredning av hur myndighetsstrukturen ska se ut för svensk sjukvård. Stefan Carlsson har bland annat antytt att han tycker att Socialstyrelsen har dubbla roller.

En utredning som oroar mig betydligt mer är Sofia Wallströms om hur vi ska fastställa priset för läkemedel som ska omfattas av läkemedelsförmånen. I dag sker prissättningen i förhandlingar mellan läkemedelsföretagen och Tand- och läkemedelsförmånsverket, TLV, där utgångspunkten är att försöka prissätta nyttan både för den enskilda och för samhället. Detta system hotar nu att ersättas av någon typ av jämförpris i förhållande till vad andra länder betalar.

Sist men inte minst ska region­frågan avgöras under 2012. Vem eller vilka blir sittande ensamma?

MIKAEL NESTIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev