Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Den som anser sig frisk kan ofta vara den sjukaste

Publicerad: 20 september 2019, 09:44

I debatten reduceras psykisk ohälsa ofta till att endast röra den subjektiva upplevelsen av illabefinnande, och psykiatrins uppgift blir att ta hand om människor som ”mår dåligt”. Detta måste vi undvika, skriver gästkrönikör Adel Abu Hamdeh, ST-läkare i psykiatri.


– Varför gör de så här mot dig? frågar jag.

– Jag vet inte. Det får du väl fråga dem om, svarar patienten uppgivet.

– Vilka dem?

– Jag vet inte, säger han och rycker på axlarna.

Han är en sådan där person som ingen vill sitta bredvid på tunnelbanan. Han luktar rök, alkohol, svett och hårbotten. Tänderna är fläckiga och vissa ser ruttna ut. Skorna är trasiga och håret ovårdat. Han bär solkiga, utslitna kläder och runt huvudet har han ett turkost pannband. Jag får veta att det skyddar mot strålning.

Patienten upplever att mikrovågor skjuts mot honom från husfasader. Särskilt plåtfasader. Detta är en del av en maskopi i syfte att skada honom. Men vilka konspiratörerna är och vad de hoppas uppnå vet han inte. Det är nästan som att han tycker att det kvittar, han är fullt upptagen av lidandet som de orsakar honom. Han får kraftig ångest och kan inte sova.

Mannen vet inte hur han ska få trakasserierna att upphöra. Polisen tror honom inte och anhöriga tycker att han ska söka vård. Att hans upplevelser är vanföreställningar och att han är sjuk vill han inte höra talas om. Det är nog meningen att han ska verka sjuk, det är säkert det de vill, menar han. Att patienten ändå låtit sig övertalas att komma till en psykosmottagning för ett läkarbesök beror på två saker. Att han är desperat, och att han minns vad som hände förra gången han lät bli att följa psykiatrins uppmaningar. Han vill undvika att bli tvångsvårdad igen.

En klok person sade en gång till mig att inom psykiatrin är de sjukaste patienterna de som anser sig vara friska. Helt sant är det förstås inte, men utsagan rymmer ett visst mått av insikt. Inte heller jag lyckas övertyga denna patient om att han är sjuk och behöver mediciner. Men jag försöker skapa förtroende och motivera till behandling. Skulle han komma på nästa planerade besök skulle jag se det som en seger.

Det brukar sägas att psykisk ohälsa inte syns på utsidan. Det är en sanning med modifikation. Den subjektiva upplevelsen av psykiskt illabefinnande kanske inte märks, men allvarlig psykisk sjukdom syns ofta. På en psykosmottagning är många av patienterna uppenbart sjuka, även om de själva inte inser det. Vissa psykiska sjukdomar verkar snarare inte synas inifrån.

Det talas mycket om vårt försämrade psykiska mående. I debatten reduceras psykisk ohälsa ofta till att endast röra den subjektiva upplevelsen av illabefinnande, och psykiatrins uppgift blir att ta hand om människor som ”mår dåligt”. Detta måste vi undvika. Det är ett effektivt sätt att beröva de mest behövande de insatser som de har rätt till.

När man talar om psykisk ohälsa bör man komma ihåg att långt ifrån alla som mår psykiskt dåligt har behov av psykiatrisk vård. Samtidigt finns många som verkligen behöver psykiatrin som inte tycker sig ha några psykiatriska besvär. Låt oss inte glömma dem.

ADEL ABU HAMDEH

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev