Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Det är dags att inse att frivillig samordning inte fungerar

Publicerad: 16 februari 2011, 08:58

Överallt där sjukvårdsföreträdare möts finns det ett hinder som står i vägen för utvecklingen, bristen på IT-samordning mellan olika program som hanterar patientdata.


2006 presenterades den nya IT-strategin som bygger på att sjukvårdens alla aktörer ska samordna sig frivilligt. Fem år senare är det dags att inse att det inte har fungerat.

Varför inte låta oss inspireras av vårt södra grannland? I Danmark har man fattat beslut om att de danska allmänläkarna inom två år ska kunna överföra uppgifter från sina patient­system till en central dataenhet. De ska skicka över alla patienters remisser, mediciner, diagnoser och labbdata och andra värden till den centrala data­enheten. Det finns ingen frivillighet, alla ska kunna exportera dem och det finns tydliga krav på hur de ska levereras så att de blir jämförbara.

Det är dags att ta samma steg i Sverige, den frivilliga samordningen funge­rar inte tillräckligt bra. Men i Sverige ska vi naturligtvis inte stanna vid primärvården utan alla enheter som bedriver sjukvård ska kunna exportera de patientdata som är viktiga.

I samband med detta måste vi också standardisera hur olika saker beskrivs i journalsystemen.

Det kan också vara värt att fundera över vilken standardisering av diagnoser vi ska ha. Det system som vi använder i dag är väldigt specifikt och svårt för primärvården att använda. Den skulle kanske som i Danmark kunna få använda ICPC som är anpassat till just primärvård.

En fördel med att  bara  ställa krav på att programmen klarar av att exportera vissa data på ett standardiserat sätt är att ingen tvingas köpa speciella journal­system eller göra sig av med dyra IT-lösningar.

Den som levererat data ska kunna titta på sina egna patienter på ett bra och översiktligt sätt. Data skulle, avidentifierad, kunna användas i forskning. Den skulle kunna användas för rapportering in i olika kvalitetsregister. Men riktigt spännande blir det om man ser de samlade uppgifterna som starten för varje persons hälsojournal. Denna hälsojournal bestämmer varje patient över.

Det skulle också ge en lösning på problemet med datasäkerhet och den personliga integriteten i samband med datorförda journaler. Lösningen är egentligen väldigt enkel, den som upprättat journalen har full tillgång till uppgifterna i den, ska de delas med någon annan måste patienten godkänna det.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev