Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Det är en lyx att slippa businesstänk som läkare”

Publicerad: 12 oktober 2018, 08:00

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån


Så är valet över. Jag tvivlar redan på om jag har röstat rätt. Men när det kommer till sjukvård är det lätt. Man kan rösta på vilket parti som helst. För alla partier vill satsa på sjukvård!

Ibland är det bra att få perspektiv. I ­somras var jag i USA och träffade en ­gammal kompis. Vi pratade glatt om våra ­familjer och jobb när han plötsligt såg bekymrad ut och sa: ”But ­Henrik, how is it really to work in socialized medicine?”. Jag förstod inte riktigt frågan och min ­kompis förklarade att i USA hotar konservativa politiker med att om det amerikanska sjukvårdssystemet reformeras, så ­kommer det att bli lika hemskt som i Sverige, där vi har ”socialized medicine”. Ut­trycket syftar på allmän, ­skattefinansierad sjukvård och tillkom i USA på 1940-talet för att motarbeta Trumans tilltänkta sjukvårdsreform. Jag förklarade att det var ganska sympatiskt att jobba inom ”socialized medicine”. Jag tar hand om alla patienter, jag bryr mig inte om deras försäkring och alla får samma vård. (Dessutom är svensk vård mycket billigare än amerikansk!)

Man kan rösta på vilket parti som helst. För alla partier vill satsa på sjukvård!

Jag har anhöriga som är läkare i USA. De är kompetenta, jobbar hårt och tjänar ­mycket pengar. Att vara läkare i USA är dock lika mycket business som medicin. Du väljer specialitet efter hur mycket pengar du vill tjäna. Utredningar och operations­indikationer styrs delvis av vilken ersättning doktorn får. Personligen tycker jag att det är ofantligt skönt, en lyx, att slippa allt businesstänk och bara kunna fokusera på att få mina patienter friska. Jag gör det som är bäst för patienten, och utreder och opererar inte för att jag får extra ersättning för det. Om detta innebär ”socialized medicine”, så tycker jag att det är bra!

Många svenska politiker vill förbättra vården genom att ”effektivisera”. Jag tycker absolut att vi ska effektivisera, men är övertygad om att ifall vi vill ha en bättre vård för en åldrande befolkning, så måste vi även öka resurserna, det vill säga skatten (åter: svensk sjukvård är ganska billig jämfört med BNP). Jag vet att vissa tycker att ordet ”skattehöjning” är en svordom och när jag nämner s-ordet för borgerliga bekanta får jag ibland ett överseende leende och: ”Den som inte är röd under 30 har inget hjärta, den som inte är blå över 30 har ingen hjärna”. Jag vill komma med två nya citat: ”Den som inte kan se behovet av skattehöjningar efter 30 har inget öga” och ”Den som inte fattar att en blöja måste bytas oftare än två gånger om dygnet har inget rövhål.”

Jag tror att sjukvård är som högtalare: Du får vad du betalar för. När Killinggängets farbror Barbro blir gammal kommer han att stå i sin röda plyschdräkt och säga: ”Det finns inga genvägar till den perfekta sjukvården!”

PS. Det tråkigaste med detta val är att Skånes gula rapsfält har ersatts av en gul karta över kommuner där Sverigedemokraterna är största parti. Men vilka planer SD än har, så kommer jag att fortsätta behandla mina patienter oberoende av deras bakgrund. Jag kommer till och med att vårda Sverigedemokrater!

HENRIK WIDEGREN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev