Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Det behövs en ny lag som tillåter begränsningar i dementas frihet

Publicerad: 16 juni 2010, 09:04

Några veckor före semestrarna drar Socialstyrelsen tillbaka sina föreskrifter för vård av demenssjuka, se Dagens Medicin nr 24-32/10.


Även om Socialstyrelsen slingrar sig så konstaterar man att de tidigare riktlinjerna saknade lagligt stöd. Det finns inget stöd i lagen för att förhindra en demenssjuk patient att göra precis som han eller hon vill.

Det innebär att om en demenssjuk vill lämna sitt boende mitt i natten så ska han eller hon få göra det. Det är till och med så att om den sjuka inte själv tydligt har gett sitt medgivande så får man inte heller ha någon typ av elektronisk övervakning som varnar personalen för att personen är på väg ut.

Socialstyrelsen hävdar att reglerna egentligen har sett ut så här hela tiden, men att myndigheten vet att många boenden har tolkat dem annorlunda. Samtidigt säger utredaren på Socialstyrelsen att det snarare är vår syn på tvångsåtgärder och patientens integritet som gör att Socialstyrelsen nu skrotar sina föreskrifter.

Detta är återigen en lagstiftning inom vården som om den följdes till punkt och pricka skulle innebära en katastrof. Om demensboendena skulle vara så lätta att lämna som Socialstyrelsen nu vill så skulle det finnas många förvirrade demenssjuka på våra gator och i värsta fall i våra skogar.

Förslaget från Socialstyrelsens tjänsteman är att antingen avleda genom att bjuda på kaffe eller följa med den sjuka ut. Båda sakerna bygger på att man vet att den sjuka är på väg ut och i princip att det finns en person ur personalen avsatt för varje demenssjuk, dag som natt.

Problemet med att ta bort föreskrifter och inte ersätta dem med någonting annat är att det nu är upp till varje boende och personalen direkt att tolka lagstiftningen. Ska lagen följas kommer det att bli dyrare, speciellt för de engagerade och plikttrogna företag och medarbetare som verkligen vill följa den. Mindre nogräknade företag kan hävda att en patient visst samtyckt till att vara fastspänd i en rullstol eller att ha grindar på sin säng.

Det behövs en ny lagstiftning för demensvården som tillåter vissa former av begränsningar för att skydda den sjuka, men som samtidigt garanterar en respektfull behandling. En lagstiftning som också involverar de anhöriga på ett bra sätt. En balansgång som inte är helt enkel och där regeringen och äldre­minister Maria Larsson (KD) som ansvarigt statsråd hittills duckat. Det är inte acceptabelt.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev