Krönika
Det borde vara en självklarhet att få dö under värdiga former
Publicerad: 12 april 2011, 11:16
När nu Socialstyrelsen äntligen kommer med sitt förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om livs-uppehållande behandling så är det ett bra förslag som tar sin utgångspunkt i stöd till patienterna och patientens eget självbestämmande.
Alla patienter som är döende ska ha en tydlig läkarkontakt och vården ska planeras i god tid. Det innebär i praktiken att alla döende ska ha rätt till samtal med en läkare om hur hans eller hennes vård ska utformas. Rätten till smärtlindring är tydlig, men även rätten att avstå från livsuppehållande behandling under förutsättning att man är psykiskt frisk. Ingen får vårdas mot sin egen vilja.
Det här är en förflyttning där sjukvården i högre utsträckning än tidigare måste lyssna på och respektera patientens vilja. Vill inte patienten ha någon behandling ska han eller hon slippa den. Dessutom måste vården i ett tidigt skede se till att prata med en döende patient om hur han eller hon vill ha sin vård fram emot döden.
I dagens tidning rapporterar vi också om Svenska palliativregistrets rapport för 2010. Det är ingen munter läsning och visar att Socialstyrelsens riktlinjer behövs. Skillnaden mellan landets kommuner är enorm, i kommuner som Habo, Heby eller Hässleholm fick närmare 80 procent av de döende träffa en läkare, men det fick ingen av de döende i Kalix, Timrå och Lidingö. Det är naturligtvis helt absurda skillnader och något som de nya riktlinjerna nu helt bör förändra. Jag hoppas att förändringarna går fort och att samarbetet mellan kommunerna och sjukvårdshuvudmännen blir smidigt.
Det finns andra delar i rapporten från Svenska palliativregistret som gör mig mörkrädd. 12 procent av samtliga inrapporterade dödsfall sker på vårdenheter dit det inte går att få en läkare under kvällar, nätter och helger om till exempel en patient blir hastigt sämre. Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Det är också lätt att misstänka att det är stor skillnad på vården i livets slutskede beroende på i vilken sjukdom man är döende. 90 procent av platserna på hospice eller i den palliativa slutenvården upptas av cancerpatienter.
Det är bara att hoppas att Socialstyrelsens nya riktlinjer leder till en humanare och bättre vård för människor som är döende. Det borde vara en självklar rättighet att få dö under värdiga former och som man själv vill om vägen mot döden går att förutse.
Mikael Nestius
chefredaktör