Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Jens Krey: Det handlar om kompetens

Publicerad: 9 maj 2019, 12:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Representativitet har ingenting att göra med ledningen av en organisation, det är ingen församling vi pratar om.”

Svaret från en nu två år gammal enkät kring universitetssjukhusens ledningsgrupper återkommer i den granskning Dagens Medicin nu publicerar:

”… det är ingen facklig samverkansgrupp det handlar om”.

Påfallande ofta liknar det också de svar som följer på frågan om vad sjuksköterskor kan tillföra som chefer eller i ledningsgrupper i de fall där de är få, eller inga alls. Både från de som själva inte är sjuksköterskor och från de som är det.

Men visst, ibland är svaret att de tillför unik omvårdnadskompetens. Oftare är det dock andra förklaringar som att sjuksköterskor har en förmåga att se helheten och så vidare. Självklart är det bra att kunna se helheten, men jag misstänker att det är ytterst få läkare som gör karriär på att inte kunna göra det. Att läkarchefer för exempelvis neurokirurgiska verksamheter har fått sin position för att de anser att allt under axlarna på patienten bara är nödvändigt ont. Eller att kardiologledningar i allmänhet anser att resten av sjukhusets avdelningar bara är lokaler och personal som tar resurser från deras hjärtverksamhet.

Men när det kommer till frågan om läkarnas medicinska kompetens råder det en närmast rörande enighet om att den behövs i ledningen för ett sjukhus eller en vårdcentral, allt annat vore befängt!

Sällan har jag hört någon svara att en läkares chefsposition inte bygger på medicinsk kompetens. Sällan är det förmågan att se helheten som lyfts fram som det viktigaste. Och jag har svårt att tro att en ledningsgrupp utan läkare skulle försvaras med resonemanget att det inte handlar om representativitet eller att det inte är en facklig samverkansgrupp.

Och ja, det vore befängt att ledningen för en vårdorganisation inte har representanter för de oersättliga kompetenser som gör att verksamheten kan existera över huvud taget. Sedan finns det självfallet olika funktioner i ledningsorganisationer och om exakt alla kompetenser ska vara representerade och hur fördelning av platser och mandat ska se ut utformas säkert bäst lokalt.

Men, för att ta en vårdliknelse, det är nog svårt på gränsen till omöjligt att effektivisera, förbättra eller tänka om kring operationer med endast kirurgisk kompetens, endast anestesikompetens eller endast omvårdnadskompetens. Det heter ju som bekant operationsteam.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev