Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Det låter som att snålheten bedrar visheten

Publicerad: 20 oktober 2009, 12:27

Det är bra att Karolinska och Astrid Lindgrens barnsjukhus nu ska ha nolltolerans och har bestämt sig för att lex Maria-rapportera alla misstänkta fall av felbehandling. Långsiktigt är det enda sättet att komma till rätta med de fel som begås.


Den nya tuffare strategin gör att man inte direkt kan jämföra årets höga siffror med förra året, men det är ändå synnerligen allvarligt att så många allvarliga fel begås.

I den rapport som Socialstyrelsen skrev redan förra året var kritiken allvarlig mot Astrid Lindgren, bland annat lät man undersköterskor och barnskötare hantera läkemedel. Trots en rad åtgärder ser det ut som att antalet lex Maria-anmälningar kommer att dubblas i år jämfört med förra året. Den vanligaste felbehandlingen består av felmedicinering, ofta en överdosering på 10 gånger. Ett fel som naturligtvis är mycket allvarligt på små barn och som har lett till att barn har dött.

Det finns flera förklaringar till det som hänt, dåliga rutiner, slarv och stress. Men mellan raderna i den rapportering som varit kring Astrid Lindgren kan man också ana att personalbrist och speciellt brist på personal med rätt kompetens är en underliggande orsak till felen i vården. Det låter som om snålheten bedrar visheten.

Det är lätt att hamna i en ond spiral om man gör allt för drastiska besparingar utan att tänka på konsekvenserna. Låga löner, tuffa scheman, hög arbetsbelastning och stress gör att de mest kvalificerade söker andra jobb, att övriga får slita ännu hårdare och fler slutar. För att komma till rätta med sådana här onda spiraler krävs att man under en period ser till att personalen får drägliga arbetsförhållanden. På Astrid Lindgren är man uppenbarligen i en situation där det är nödvändigt.

I förra veckans tidning kunde vi berätta om läkare med missbruksproblem som överförskriver narkotika till sig själv och andra. Enligt det regelverk som finns så kan inte den behandlande läkaren anmäla den läkare som missbrukar sin förskrivningsrätt, eftersom det strider mot tystnadsplikten. Det här är naturligtvis inte acceptabelt. Socialstyrelsen pratar om glapp i systemet, men har än så länge inte gjort något åt saken.

Naturligtvis är det fullständigt oacceptabelt att den läkare som behandlar en annan läkare mot läkemedelsberoende inte kan stoppa sin patient/kollega från att förstöra sitt eget och andras liv. I värsta fall så är också de här personerna verksamma ute i vården och behandlar patienter trots sitt missbruk. Ändra omedelbart reglerna så att detta går att anmäla utan att man bryter mot tystnadsplikten.

I veckan kommer förhoppningsvis åklagarens beslut om åtal i fallet om den dråpmisstänkta läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det är svårt att tro att det kan bli något åtal efter Socialstyrelsens rapport. Om inte polisen sitter på bevis som de inte berättat om för Socialstyrelsen, vilket i sig vore mycket märkligt, så kan det inte bli något åtal. Jag hoppas verkligen att åklagarämbetet lärt sig mycket av detta fall.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev