Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Det måste löna sig att skaffa en akademisk utbildning

Publicerad: 9 juni 2011, 12:13

Det lönar sig att utbilda sig till läkare, i övrigt är det tveksamt om det är lönsamt att utbilda sig till sjukvårdens akademiska yrken. Det visade livslönerapporten som presenterades av Saco i går. Att läsa rapporten från Saco är både spännande och deprimerande.


Det är så att både den absoluta vinnaren och förloraren bland akademikerna finns inom sjukvården. De som utbildar sig till arbetsterapeuter tjänar 1,7 miljoner kronor mindre från det att de börjar arbeta tills de går i pension jämfört med om de hade börjat jobba direkt efter sin treåriga gymnasieutbildning. För en läkare däremot blir ”livslönen” 16,2 miljoner högre än om han eller hon börjat jobba direkt efter gymnasiet. Det innebär att en läkare får 56 procent högre ”livslön” med utbildning än utan utbildning, medan arbetsterapeuten får 8 procent lägre ”livslön”. Även sjukgymnaster och biomedicinska analytiker går back på att utbilda sig. Sjuksköterskorna varken tjänar eller förlorar på att utbilda sig.

Det är bra att den tuffaste och längsta av alla akademiska utbildningar faktiskt också är den som betalar sig bäst. Detta trots att lönen i huvudsak kommer från skattemedel. Det är mer lönsamt att utbilda sig till läkare än till yrken som huvudsakligen arbetar inom den privata sektorn som ekonomer, jurister eller civilingenjörer.

För andra offentligt finansierade yrken som lärare är det deprimerande att läsa rapporten, alla olika lärarkategorier går back på att utbilda sig. Och som sagt, även för övriga sjukvårdsakademiker är Saco-rapporten en sorglig läsning. Det går naturligtvis att ifrågasätta siffrorna i rapporten, men även om detaljer kan diskuteras går det inte att komma ifrån relationerna.

Det finns starka krafter i samhället som håller emot löneutvecklingen bland de offentliganställda och det är uppenbart att de lyckats i stort sett med alla yrken utom läkarna. Det är verkligen dags att de offentliganställda akademikerna i sjukvården får ordenliga lönelyft. Det är inte konstigt att det i stort sett är omöjligt att få tag i biomedicinska analytiker eller sjuksköterskor med rätt kompetens – lönerna är helt enkelt för låga.

Läkarna har lyckats hålla uppe sina löner bland annat genom att se till att det hela tiden finns brist på läkare. Det går heller inte att ersätta en läkare med någon annan kompetens – vilket tyvärr händer allt som oftast när det gäller andra jobb som borde skötas av personal med rätt utbildning.

Mikael Nestius
chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News