Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Krönika

”Det vore kanske inte så dumt att införa spunk som diagnos”

Publicerad: 9 Mars 2018, 09:00

Adel Abu Hamdeh, ST-läkare, Psykiatri sydväst

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Det knepiga med spunk är att den, trots den kanske triviala symtombilden, inte är helt lätt att skilja från sjukdom, skriver Adel Abu Hamdeh.


Min dotter älskar när jag läser Pippi Långstrump för henne. I Astrid Lindgrens bok från 1948 kommer Pippi på ett nytt ord: spunk. Men hon vet inte vad spunk är för något. Kanske är det en sjukdom, resonerar hon och besöker därför läkaren.

”Jag är rädd att jag gått och fått spunk”, för­klarar Pippi och beskriver sina symtom. ”Ögonen faller totalt ihop, när jag sover. Ibland hickar jag. Och i söndags mådde jag inte riktigt bra, när jag hade ätit en tallrik skokräm med mjölk.”

Jag noterar att Pippis symtom faktiskt stämmer in även på mig. Visserligen äter jag inte skokräm med mjölk. Men nog tror jag att även jag skulle må dåligt om jag gjorde det.

Doktorn meddelar att Pippi inte lider av spunk.

”Men det finns i alla fall en sjukdom som heter så, va?” frågar Pippi.

”Nej”, svarar doktorn. ”Men även om det funnes, så tror jag inte att den skulle bita på dej.”

Jag kan hålla med Pippis doktor om att det inte finns en sjukdom som heter spunk. Men det vore kanske inte så dumt att införa dia­gnosen.

Vad är då spunk? Kännetecknande är att frånvaro av spunk-symtom är mer anmärkningsvärt än närvaro av dem. Vilka symtom är typiska för spunk? I princip allt som hör det normala livet till.

För att bedöma svårighetsgraden måste bilden konkretiseras.

Exempelvis bör spunk övervägas när patienten beskriver trötthet efter en lång arbetsdag. Att patienten då känner en stark lust att lägga sig på soffan och vila är vanligt förekommande. Vid spunk kan patienten uppleva stress över att hinna med arbete och vardagsbestyr. När patienten inte har något roligt att göra kan tillvaron beskrivas som trist och tråkig. Andra symtom på spunk är upplevelse av rastlöshet på långa möten och att patienten vid något tillfälle på impuls sagt något olämpligt eller sårande till en vän. Oftast beskriver patienten att den direkt ångrade sig.

Det knepiga med spunk är att den, trots den kanske triviala symtombilden, inte är helt lätt att skilja från sjukdom. Kombinationen av symtom kan nämligen till sin art likna ett flertal sjuk­domar. Det är i svårighetsgraden skillnaden sitter. För att bedöma svårighetsgraden måste bilden konkretiseras. Hur ofta är ibland? Hur länge är en stund?

Vad skulle då fördelen med diagnosen spunk vara? Jag har noterat att vissa patienter blir besvikna över att inte få en diagnos. De tror att det betyder att inget kan bli bättre och att ingen hjälp finns att tillgå. I de fallen skulle spunk vara ett bra verktyg:

”Nej, du har nog inte depression eller adhd. Det rör sig snarare om spunk.”

Spunk är som sagt ingen sjukdom och ingen medicinsk behandling är nödvändig. Däremot kan rådgivning göra gott. Justering av egna krav och förväntningar på sig själv kan vara hjälpsamt. Omprioriteringar och förändringar i vardagen kan behöva genomföras. En viktig insikt att sträva efter att uppnå är att livet faktiskt kan vara rejält jobbigt utan att det är något sjukligt fel på varken person eller tillvaro.

ADEL ABU HAMDEH

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev