Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Krönika

Petra Hedbom: Digitalisering och e-hälsa driver på forskningen

Publicerad: 13 februari 2019, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Hur ska jag hinna forska när jag ska ta hand om patienter?”

Frågan kommer från en bekant som är specialist i allmänmedicin. Hen vill gärna, och har varit på gång vid ett par tillfällen. Men det krävs mer än ambition för att få allt på plats, från finansiering till chefens uppbackning. Hittills har minst en av dessa fallerat.

Att forskning inom allmänmedicin är styvmoderligt behandlad hörs från flera håll. Det finns från allmänmedicinskt håll en känsla av att det inte anses lika flott att studera rökavvänjning bland kol-patienter som nya målinriktade cancerterapier som bedrivs på specialistklinik. Förklaringarna är flera. Allmänmedicin är ett ganska ungt forskningsområde, den första svenska avhandlingen publicerades 1980 och året efter kom premiärprofessuren. Det som sker på vårdcentraler har inte heller haft samma självklara koppling till universitet och högskolor som verksamheter på de stora sjukhusen. Tradition och kultur har spelat en stor roll.

Men något verkar ha hänt. Forskningen som bedrivs på, eller i anslutning till vårdcentraler, är ett växande område. En spaning visar att e-hälsa och digitalisering står för en omfattande andel.

Av de Fortefinansierade projekten inom området allmänmedicin som pågår har till exempel hälften fokus på e-hälsa. Flera av de tunga finansiärerna har utlysningar som rör det digitala. Ett ökat intresse kring det digitala verkar ha gett primärvårdsforskningen en skjuts. Bra – även teknik bör precis som andra metoder vara evidensbaserade innan de införs.

Men även om forskning är viktig så måste primärvården först och främst ges möjlighet att utföra sitt uppdrag och se till att de evidensbaserade behandlingar som finns kommer patienterna till nytta. Omställning till nära vård och uppfyllelse av vårdgarantin kräver sitt.

Hur vägen mot en mer utbyggd och tillgänglig nära vård ska gå diskuteras nu i landets regioner. Hur mycket mer pengar som satsas på primärvården för att möta kraven spretar, visar Dagens Medicins genomgång. I Stockholm höjs tillskottet med nästan 9 procent medan det i Örebro blir knappt 2.

I Anna Nergårdhs utredning God och nära vård framgår att forskning inom allmänmedicin bör öka. Frågan är om trenden kan fortsätta samtidigt som primärvården ska mäkta med det ökade uppdraget?

Min bekant har lagt ner sin forskarambition för tillfället och funderar på att byta jobb helt.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev