Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Petra Hedbom: ”En preventiv paradox som är värd att ta på allvar”

Publicerad: 9 maj 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Plötsligt dyker det upp 60-plussare på gymmet som aldrig satt sin fot där. Den inköpsansvariga hos den lokala handlaren måste samtidigt beställa mer grönsaker än någonsin och får frågor från kunderna om innehållet i färdigrätterna.

Även om det är anekdotiska exempel så visar de på vikten av ett träget arbete för att främja hälsan i en befolkning. Just dessa kommer från Region Jönköpings län, ett av de ställen där man ända sedan 1980-talet lagt kraft på att vända ett ökande ohälsotal. Kärnan i det arbetet är de riktade hälsosamtalen där alla invånare bjuds in till en dialog om levnadsvanor vid vissa åldersintervaller.

Nu är dessa samtal så integrerade i primärvården och så välkända att folk hör av sig och frågar när de får komma. De vill veta om de behöver ändra något för att leva hälsosammare och få tips på hur.

I Västerbotten har man arbetat på liknande sätt och där lyckats minska den förtida dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar, från den högsta i landet till en medelnivå.

Bakom detta ligger den preventiva paradoxen. Den säger att för att ge avtryck på befolkningsnivå så är det bättre att många människor med låg eller måttlig risk för sjukdom ändrar sig lite, än att bara de med hög risk ändrar sig mycket. Rimligt kan tyckas.

Att ändra sin livsstil och bryta mönster är inte lätt, det vet de flesta som försökt. Men med stöd, tips och uppföljning verkar det gå bättre. När hälso- och sjukvården dessutom gör gemensam sak med skola, idrottsföreningar och matbutiker så blir effekterna än större. Det är lättare att ändra sin kost om butiken frontar färgglada grönsaker i stället för ölkorv och chips. Om kunderna dessutom efter­frågar mer hälsosamma varor är det troligare att ut­budet ändras.

På samma sätt är det lättare att gå sina 10 000 steg om dagen om det finns upplysta gångvägar och lättillgängliga träningsanläggningar.

Hälso- och sjukvården kan inte dra hela folkhälsolasset själv men det finns en ypperlig möjlighet att ta en ledande ställning för att inspirera och knyta till sig övriga samhällsaktörer.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev