Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Ett mörkertal av oupptäckta fall växer under krisen

Publicerad: 6 maj 2020, 08:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Hur bra vi än försöker att göra det just nu, kommer vi att ha ett litet berg av återbesök och nybesök till höstkanten”. Så sammanfattas läget av Cecilia Bredin, verksamhetschef för medicinsk enhet lung- och allergisjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset. Där har den lungmedicinska slutenvården kunnat rulla på i sin egen, coronafredade zon. Men besöken i öppenvården är kraftigt decimerade – precis som på sjukhus efter sjukhus och på vårdcentral efter vårdcentral.

Det här riskerar att drabba inte minst patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kol. Ett redan stort mörkertal med oupptäckta fall växer när spirometrar samlar damm, rädda äldre avbokar besök och sjukvården ställer in allt där risken för smitta anses allvarligare än en uppskjuten diagnos eller en flyttad årskontroll.  Det må inte sätta kol-sjuka i akut livsfara, men leda till sämre livskvalitet och patienter i sämre skick när de väl hittas.

Samtidigt är risken stor att det är tröttkörd personal som ska jobba ikapp den vård som har fått anstå. Även om lungsjukvården nu tar emot få fysiska besök har många i personalen fått rycka in på annat håll. Och semesterläget i sommar är på åtskilliga arbetsplatser högst osäkert. Det kan göra hösten rejält kämpig, inte minst om lungsjukvården dessutom får ta sig an patienter som behöver extra stöd i sviterna efter covid-19. Men det är, som så mycket annat just nu, osäkert.

Läkares, sjuksköterskors och övrig sjukvårdspersonals förmåga att anpassa sig och vilja att ställa i den akuta situationen imponerar. Förmågan att tänka nytt och att testa nya vägar likaså. Nytänkande lär behövas även när den röra som covid-19 har skapat ska börja städas upp. För att hjälpa oroliga äldre att våga ta sig till sjukvården, för att prioritera rätt när väntelistor behöver betas av och för att samtidigt minimera risken för ny smittspridning.

Det kommer också att kräva stor uthållighet. Låt oss hoppas att lungsjukvården får de förutsättningar den behöver för att orka ha den uthålligheten. Bland annat för de kol-sjukas skull, en grupp som engagerade länge kämpade hårt för att den skulle uppmärksammas mer. Det är viktigt att omhändertagandet av dem och diagnoserna av nya fall får en snabb omstart.

LISA BLOHM

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev