Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Petra Hedbom: Ett steg fram och två steg tillbaka

Publicerad: 8 maj 2019, 13:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Matematikern Alan Turing ställde frågan om maskiner kan tänka i en rapport om artificiell intelligens redan 1950. Frågan är minst sagt aktuell i dag och i takt med att tekniken går framåt blir den filosofiska frågan om var gränsen mellan människa och maskin går intressant.

En av de mest framstående experterna på området i dag, futurologen Amy Webb, skriver i sin senaste bok The big nine att frågan nu handlar om vad som händer när maskiner inte bara lärt sig tänka utan även tänker bättre än oss?

IBM:s dataplattform Watson väckte för ett par år sedan stora förhoppningar om att kunna bli ett viktigt tillskott i sjukvården. Svenska regioner var på gång att köpa in en variant av datordoktorn. Men praktiken visade sig mindre fantastisk än teorin och det drogs i bromsen. Intresset för just doktor Watson har svalnat avsevärt.

Men snarare än en robotläkare kommer användningsområdena bli mer nischade. Ett spännande exempel är den studie som forskaren John Paoli varit delaktig i där en AI-applikation visat sig vara riktigt bra på att identifiera icke-pigmenterade maligna och benigna hudförändringar. Och det finns fler liknande exempel bland annat inom radiologin.

Än så länge är algoritmerna alltför smala för att fatta avgörande beslut. Till exempel kan en AI-applikation som tränat på hudprover från asiatiska patienter inte bedöma kaukasiska patienter. Några hårstrån och en kalsongkant i bild kan också ställa till det. Däremot finns hopp om att AI kan bli ett välkommet stöd för att snabbt avgöra vad som är akut och vad som kan vänta.

Det infinner sig ett stort mått av hopplöshet när samma forskare berättar att det på grund av olika administrativa hinder nu inte ens går att skicka bilder digitalt mellan vårdcentraler och hudkliniken på Sahlgrenska. De skrivs ut och postas. I det läget hjälper inte all AI i världen. Ett steg fram och så vidare...

En helt annan men positiv utveckling inom hudområdet är att Socialstyrelsen under våren kommit med nationella riktlinjer inom psoriasis. Där konstateras att det är en underbehandlad sjukdom och att det finns stora regionala skillnader i tillgång av biologiska läkemedel. Vid klimatvård ser det också illa ut. Bara hälften av regionerna erbjuder detta. Förhoppningsvis kan riktlinjerna och Socialstyrelsens uppföljning av dem, bidra till en mer jämlik behandling.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev