Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Ett yrke i vitt ökar chanserna rejält”

Publicerad: 27 mars 2015, 07:14

Sjukhus är som en kuvös för ömma känslor, skriver Susanna Sandberg i en krönika.


Våren är här! Fredrik Reinfeldt är kär, Anders Borg är kär och jag är också kär, fast i min man. Kärleken spirar och frodas på alla håll och kanter med solen och vår­värmen.

Men mest spirar den nog inom sjuk­vården, vill jag tro. Sjukhus är som en kuvös för ömma känslor med stort antal anställda, många unga och stor rotation på personal som jobbar dygnets alla timmar. Här kryllar det av väl­utbildad kunnig personal som inget hellre vill än att ta hand om sina medmänniskor – kan det finnas något sexigare?

Det finns ingen romantik som slår sjukhusromantik i filmer, böcker och tv-serier. Det är inte bara att skådespelarna är snygga och handlingen dramatisk och berör, utan det är att stjärnorna dessutom är snälla – de är ju läkare och sjuk­sköterskor. Som tittare fantiserar man om att bli omplåstrad och sedd av George Clooneys snälla nallebjörnsögon, Samuel Fröhlers vänliga blick, eller varför inte någon favorit ur Grey’s Anatomy.

Det är inte bara den glorifierade versionen i tv-serier som människor faller för.
Enligt en undersökning från Sifo 2011 var läkare och sjuk­sköterskor i topp när det gällde mest attraktiva yrken på dejting­sajter. Ett yrke i vitt ökar helt enkelt chanserna på äktenskapsmarknaden.

På nätet hittar man lätt chatforum och bloggar där människor berättar att de blivit attraherade eller förälskade i läkare de mött när de varit patienter, och sköterskor som får inviter av patienter.

Söker man på hockeyproffs ­eller banktjänsteman blir det inte lika många träffar. Musku­lösa hunkar i all ära, men är det en varm hand eller tackling man längtar efter när man känner sig kärlekskrank? Förlåt alla hockeyproffs, ni är säkert underbara på många sätt, men det är inte de mjuka sidorna ni är kända för.

Att läkare och syrror är så attraktiva tror jag beror på att vi alla innerst inne längtar efter att bli ­ompysslade och att veta att någon tar hand om oss när vi blir sjuka. Snällhet och omtanke är sexigt, gärna i kombination med kunskap.

Men tyvärr för alla suktande på dejting­sajter, sjukvården är i sig själv en jättestor giftermålsmarknad och det blir inte så många över för nätdejtande.

När doktorn själv får välja väljer hen en annan läkare att gifta sig med. Vart tjugonde par i Sverige har samma jobb, men bland läkare är det en av fyra. Ingen annan yrkesgrupp är så förtjust i varandra.

När vi föds är vi som pluri­potenta stamceller när det gäller kärlek. Vi är beredda att börja älska första ansikte som lutar sig över oss, som ger oss mat och värme och kärlek, oavsett hur det ser ut. Efter ett tag vet vi vilken flock vi tillhör och försöker likna den, och blir med tiden mer selektiva. Vissa extremt selektiva, som jag, som sedan många år är gift med en kollega.

Kanske är det intressant att leva med någon som har ett annat yrke. Intressant kanske, men det kan aldrig vara lika bra.

I vårsolen vaknar pirret, och visst är han lika snygg i vitt i år med.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev