Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Krönika

Carl-Magnus Hake: Expressens besynnerliga fascination för alzheimer

Publicerad: 9 mars 2018, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Löpsedlar från Expressen den 7 januari, 26 januari och den 28 februari 2018.

Foto: Carl-Magnus Hake


Under min utbildning till journalist fick jag lära mig att ”tabeller” var det mest säljande ordet på tidningarnas löpsedlar. Nu måste motsvarande ord vara ”alzheimer” åtminstone om du försöker sälja en tidning som heter Expressen. Visserligen har det länge varit uppenbart att denna kvällstidning har en särskild fascination för vår vanligaste demenssjukdom och de möjligheter till bromsmediciner som hittills aldrig manifesterats i konkreta kliniska resultat. Men på senare tid har denna fascination eskalerat till närmast besynnerliga former.

Under loppet av två månader i början av 2018 har tidningen nu publicerat åtminstone fyra artiklar om nya prekliniska resultat som enligt artiklarna pekar på nya möjliga bromsmediciner. Den 7 januari handlade det om ett diabetesläkemedel som gav alzheimermöss bättre minne (studien här). Det spelade mindre roll att professor Lars Lannfelt uttalade skepsis mot den eventuella betydelsen av musrönen i artikeln. Alzheimer säljer tidningar så därför blev budskapet på löpsedeln den dagen ”Medicinen som kan hejda alzheimer”.

Ett par veckor senare var det dags igen. Den 26 januari förkunnade Expressens löpsedel att ”Forskarna är hoppfulla: Sjukdomen kan stoppas”. Anledningen var en ny cellförsöksstudie vars slutsatser nog övertolkats av Expressens reporter. Enligt Expressen  skulle sjukdomsutvecklingen vid alzheimer ”sannolikt kunna stoppas” via ett läkemedel som förmår skydda en viktig del i hjärnan. Men några sådana utfästelser gör inte de amerikanska forskarna i sin publikation.

Förra veckan, den 28 februari, förkunnade löpsedeln åter en gång att ”forskarna var närmare ett botemedel”. Denna gång handlade det om att forskare lyckats hämma enzymet BACE1 och därmed sett lovande resultat i möss. Uppenbarligen måste Expressen tyckt att just denna studie var särskilt viktig för alzheimerforskningen för bara sju dagar senare skriver samma tidning ÄNNU en artikel om SAMMA studie (denna gång med skillnaden att en annan svensk expert kommenterade). Löpsedeln blev mer generisk: ”Upptäck smygande alzheimer tidigt”.

Det står förstås Expressen fritt att skriva om vilken forskning man vill och att en artikel hamnar på löpet betyder ju bara att tidningen vet att den säljer och inte att nyheten i sig är speciellt viktig.

Men det går också att se problem i att så ofta försöka tjäna pengar på oron för vår kanske mest fruktade folksjukdom samt anhöriga och patienters despererat hopp om bot – i synnerhet om hoppet baseras på notoriskt opålitliga försök med alzheimermöss. Oddsen att man ska lyckas i närtid är tyvärr mycket höga med tanke på det nedslående facit hittills i de mycket kostsamma ansträngningar som läkemedelsindustrin gjort på området.

Fotnot. Expressen har bara lagt ut en av de aktuella artiklarna på nätet. Övriga går bara att läsa i papperstidningen (vars åldersmässiga målgrupp förmodligen är den som mest kan oroa sig för Alzheimers sjukdom).

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev