söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Linda Berglund: Färre intyg ger mer tid över för patienterna

En andra våg av covid-19 med smittspårning och provtagning, en stundande massvaccinering och en mängd uppskjutna vårdbesök. Primärvården har det minst sagt tufft.

Publicerad: 1 december 2020, 10:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund är politisk reporter på Dagens Medicin Foto: Maria Hammar


Ämnen i artikeln:

FörsäkringskassanRegion SkånePrimärvård

Och som en extra, och ovälkommen, julklapp ökar nu antalet patienter som behöver sjukintyg för att vara sjukskrivna. Kravet på sjukintyg från dag 15 återinfördes den 1 november av Försäkringskassan och det uppskattas inte av primärvården. Redan före införandet var både Gilbert Tribo (L), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Skåne, kritisk. Han höll enligt egen utsago på att koka över när han läste om beslutet. Ilskan ledde till ett öppet brev till både ministrar och generaldirektör. 

Men debatten stannade inte där. Nu har professionsföreningarna gjort gemensam sak, fast på varsitt håll. Svenska läkaresällskapet har skrivit ett öppet brev och det har även Distriktsläkarföreningen gjort. Kravet är enkelt: Gå tillbaka till de regler som gällde i våras för att frigöra mer patienttid och minska smittrisken. 

De må företräda olika organisationer, men enigheten i kåren går inte att missa. Region Skåne ger sig inte heller. Gilbert Tribo och hans nämndkollegor har skickat ett nytt brev, med samma krav och den retoriska frågan: Hur mycket värre måste pandemin bli innan beslutet omprövas? 

Kanske går det ändå att skymta en liten positionsförskjutning i en betydligt större fråga, nämligen den om kompletteringar av sjukintyg. I det svar som Dagens Medicin fick skriver Michael Boman, nationellt samverkansansvarig för sjukförsäkringen, att Försäkringskassan tittar på andra lösningar. ”Vi kommer till exempel införa en väldigt restriktiv hållning kopplat till kompletteringar av läkarintyg där vi bland annat i första hand ska försöka få information från individen, arbetsgivaren eller annan aktör i situationer där vi normalt sett begärkompletteringar av läkaren.”

Hoppsan. Kompletteringarna är alltså inte lika nödvändiga under pandemin, åtminstone inte i den meningen att de ska göras av en läkare? Kan primärvården hoppas på samma restriktivitet även post pandemi? Det skulle förmodligen frigöra ännu mer patienttid. 

På Twitter rasar Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma mot svaret från Försäkringskassan. Svaret är ett spel för gallerierna, tycker hon. ”Jag kommer inte längre att nöja mig med låtsasåtgärder”, skriver hon. Debatten lär fortsätta, frågan är vem som till slut vinner.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev