Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Krönika

Fegt och fel av Hägglund att vägra utreda vård vid livet slut

Publicerad: 7 April 2010, 12:11

Både regeringen och Socialstyrelsen lämnar vårdpersonalen och patienter i en orimlig och fruktansvärd situation när det gäller vård i livets slutskede.


Det är uppenbart att det finns viktiga frågor där det inte finns några tydliga svar i den lagstiftning som finns i dag.

Får man avsluta en livsuppehållande respiratorbehandling på en patient som inte uppenbart är i livets slutskede? Hur omfattande smärt- och ångestlindring får sjukvårdspersonal ge i livets slutskede?

När det gäller den livsuppehållande respiratorbehandlingen är rättsläget minst sagt oklart, även om många påstår att det är glasklart. Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, är den som går längst åt ena hållet. Hon hävdar att det är straffbart att inte stänga av respiratorn om patienten ber om det. Ingemar Engström, ordförande i Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik, är lika klar i att han anser att det är etiskt rätt att stänga av respiratorn, se artikel i Dagens Medicin nr 14/10.

Lars-Olov Ronnevi, verksamhetschef vid Karolinska universitetssjukhusets neurologiska klinik, hävdar att det vore aktiv dödshjälp att stänga av respiratorn om inte patienten är direkt döende. Han har fått stöd i detta synsätt av Socialstyrelsen när det gällt ALS-patienter.

Alla väntar på att Socialstyrelsen ska bli klar med sina riktlinjer för vård i livets slutskede. Det ska bli intressant att se om den vågar stå kvar vid sina gamla tolkningar av lagstiftningen och därmed gå emot den 31-åriga kvinna som begärt att få sin respirator avstängd, en professor i straffrätt och Svenska läkaresällskapet.

Socialminister Göran Hägglund (kd) vägrar att tillsätta en statlig utredning kring vård i livets slutskede trots att många inom vården kräver det. Jag tycker att det är fegt och fel. Är det någon fråga där man borde ha en bred folklig diskussion så är det kring vår syn på vår egen rätt att bestämma över vårt liv. Tillsätt en utredning NU och se till att Socialstyrelsen ger ut riktlinjer som går att följa till dess att utredningen är klar.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev