Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Fokus på ekonomi hämmar kvalitet

Publicerad: 27 oktober 2009, 14:16

För stort ensidigt fokus på det ekonomiska utfallet riskerar att hämma kvalitet och utveckling. En mening som för många kan te sig som fullständigt självklar, men som ändå tål att upprepas och som till min glädje nu börjar uttalas allt oftare i den offentliga debatten.


Häromveckan var jag på ett seminarium om hur förutsättningarna för den kliniska forskningen ska förbättras. Det var roligt att lyssna på Hans Wiberg och Ebba Sjögren från Handelshögskolan och Claes-Fredrik Helgesson från Linköpings universitet. De försökte övertyga åhörarna om att vi under alldeles för lång tid ensidigt har fokuserat på resultatet inom vården. Att hålla budget har varit överordnat alla andra mål. Hur kvaliteten har varit, om patienterna varit nöjda eller om vården utvecklats har varit underordnat.

Insikten om att allt för stort fokus på resultatet hämmar kvalitetsutvecklingen är mycket glädjande. Det är också roligt att insikten kommer från ekonomer.

Att bara stirra på sista raden innebär att man till slut sparat sig in i ett tillstånd där syret håller på att ta slut och organisationen bara koncentrerar sig på att försöka andas och till slut lägger organen av ett efter ett.

Det är självklart viktigt att hålla sig inom de ekonomiska ramar som finns, men om en verksamhet ska utvecklas måste man också titta på andra mått än resultaträkningen. Det är verkligen dags att verksamhetschefer och andra ansvariga inom vården får fler och mer spännande mått att mätas emot, som hur bra forskning man deltar i, hur man lyckats rent kvalitetsmässigt, hur nöjda patienterna är efter behandling med mera. Det är bara att hoppas att landstingspolitiker och landstingsledningar inser detta och nu hittar nya spännande mål för vården som gör att anställda och patienter kan se fram emot en vård i utveckling i stället för i avveckling.

Landstings- och regiondirektörerna i landet har speciella strategier för att klara av att leda läkare. Det visar intervjuer som Mia von Knorring gjort för sin avhandling och som vi presenterade i förra numret av Dagens Medicin. Det finns naturligtvis en rad problem med att en grupp i vården kräver en speciell chefsstrategi, men det allvarligaste är ändå att de intervjuade direktörerna inser att de speciella läkarstrategierna långsiktigt har motsatt verkan. Alltså att de bara förstärker problemet med att leda läkare.

Efter min korta tid som chefredaktör på Dagens Medicin är min uppfattning att chefs- och ledningsproblemen inom vården är på en helt annan nivå än i någon annan verksamhet i det svenska samhället. Jag är mycket förvånad över att man inte jobbar mer med en fråga som ofta verkar lamslå en stor del av verksamheten.

Och så ska då två stora universitetssjukhus slås samman igen. Trots löften om att det inte skulle ske, så sker det nu, Malmö och Lund ska bli ett. Om det är en bra eller dålig idé lär framtiden få utvisa, men varför så bråttom och varför på detta närmaste kupp­artade sätt?

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev