Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Carl-Magnus Hake: Företaget verkar inte tro fullt ut på sin förkylningssprej

Publicerad: 18 november 2015, 08:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

På en apotekshylla skiljer sig informationen om förkylningssprejen Coldzyme på förpackningsmärkningen och på hyllkantsinformationen, se gröna markeringar. I avsaknad av hjälpverbet ”kan” förefaller effekten vara mer säker i hyllkantsinformationen.

Foto: C-M Hake


Ämnen i artikeln:

Coldzyme

I förra blogginlägget skrev jag om det besynnerliga faktum att myndigheter använder två olika måttstockar för att bedöma hur effektiva behandlingar är – en relativt kravlös för medicinteknik och en tuffare för läkemedel.

När det gäller de medicintekniska förkylningssprejerna, som Dagens Medicin granskat, förefaller dokumentationen vara bättre för Coldzyme än för Coldfri. Samtidigt framstår det som att företaget som står bakom Coldzyme inte tror fullt ut på sin sprej.

Trots att lundaföretaget Enzymatica i en tillsyn hos Läkemedelsverket fått ok för påståendena att Coldzyme ”minskar risken för förkylning” och ”kan förkorta sjukdomsförloppet om den används på tidigt stadium”, så anges i förpackningsmärkningen av produkten att den ”kan förebygga/förkorta förkylning”. Notera här den utökade syftningen av hjälpverbet ”kan” som i märkningen antyder att den förebyggande effekten inte är helt säker.

Att använda ordet ”kan” i det här sammanhanget tycker jag på ett sätt egentligen är mer juste. Effekterna är ju inte bevisade enligt den metod som normalt begagnas för att fastslå medicinska effekter, nämligen stora randomiserade studier.

Samtidigt är det märkligt att en myndighet ger klartecken för en sådan verbkonstruktion, det ger ju en diffus vägledning till konsumenterna. Om man inte ens på gruppnivå kan säga att en behandling verkligen hjälper hur ska man då tänka som användare?

Tänk om det gällde cancer, där hade myndigheter aldrig accepterat ett påstående om att en behandling ”kan” förkorta sjukdomsförloppet. Men när det gäller förkylning och andra åkommor utan stora patientrisker är kraven uppenbarligen lättare.

Och apropå ordet ”kan” så noterar jag att åtminstone ett apotek jag besökt plockat bort hjälpverbet i hyllkantsinformationen där Coldzyme står, se bild ovan. I stället står det att produkten ”reducerar risken för att bli förkyld och förkortar sjukdomsperioden” – mer explicita påståenden än märkningen på produkten och som alltså  går utöver det som Läkemedelsverket gett ok för men som säkert hjälper försäljningen.

Det här är ytterligare en anledning till att Läkemedelsverket nog borde styra upp bättre hur olika medicinska produkter presenteras i egenvalen på apoteken.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Coldzyme

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev