Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Förlossningen är jobbigast för mannen”

Publicerad: 25 januari 2019, 09:00

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån


Jag har tre barn. För att få barn genomgår man oftast en förlossning. Att vara med om en förlossning är förmodligen en av de märkligaste händelserna i en människas liv. Inte bara för barnet. Någonting som för nio månader sedan var härligt och frivilligt har nu blivit smärtsamt och ofrivilligt. Vitt vin och räkor har  ersatts av fostervatten och moder­kaka. Spellistan Romantic ­Dinner Jazz är utbytt mot någon som ­skriker ”Tryyyck!”

Jag tror att evolutionen har gjort det så här av två anledningar. För det första gör avståndet i tid ­mellan befruktning och förlossning att vi inte förknippar sex med förlossning, och därmed minskas inte vår vilja att ha sex och föra våra gener vidare. Det är väldigt få ­älskande par som tänker på krystvärkar och navelsträngar. För det andra är förlossningen en sammanfattning av föräldraskapet: Du kan inte ångra dig, du får inte sova, det är svårt och du måste gilla läget.

Förlossningar är som en svensk klassiker: De som inte har gjort det, bryr sig inte. De som har gjort det, tycker att det var fantastiskt och pratar gärna om det. De som håller på med det, hatar det och vill bara dö.

Det är väldigt få ­älskande par som tänker på krystvärkar och navelsträngar

När min fru väntade barn var vi på föräldrautbildning. Det var kul och ungefär som att göra lumpen. Man träffade folk man aldrig hade träffat annars. Men i stället för att lära sig skjuta fick man lära sig krysta.

På vår föräldrautbildning fick vi lära oss att moderna, jämställda par inte pratar om ”kvinnans” eller ”hennes” förlossning, utan om ”vår” förlossning. Som ett litet grupparbete. Men ”vår” förlossning? Allvarligt? Jag tycker att prata om ”vår” förlossning är orättvist. Det är missunnsamt mot den som har gjort det klart största jobbet under förlossningen. Äras den som äras bör!

Så jag brukar alltid tala om ”min” förlossning.

För helt ärligt: En förlossning innebär stora risker för mannen. För det första: Vid många förlossningar skriker kvinnan högt och mannen kan drabbas av tinnitus. En hög, gäll ton som hörs i hans öra i flera minuter! Väldigt irriterande.

För det andra så håller kvinnan ofta ­mannen hårt i armen. Så hårt att han kan drabbas av hematom. Fattar ni!? Små ­blödningar under huden! De syns och värker i flera dagar. Känns som tortyr.

Vidare innebär en förlossning stora ­psykiska risker för mannen. Mannen kan uppleva att han inte står i centrum som vanligt! Det kan ge mannen utanförskapskänslor, depression och självskadetankar.

Sist, men inte minst, innebär en förlossning mycket stress för mannen. Detta bekräftas i en avhandling från Mittuniversitetet 2012, där man såg att en fjärdedel av papporna upplevde förlossningen som stressande. En fjärdedel! Det är 25 000 ­stressade män om året! Jag minns själv hur jag satt i lugn och ro och andades min lustgas. Men var tredje minut ryckte min fru lustgasmasken ifrån mig! Oerhört stressande! Så om kvinnan nödvändigtvis måste vara med under förlossningen så får sjukhusen se till att ha två lustgasmasker!

#Vartogminlustgas­vägen? #Detäralltidmestsyndommannen

HENRIK WIDEGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev