Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Carl-Magnus Hake: Fortfarande brister i information om mammografi

Publicerad: 20 januari 2015, 13:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är förstås ett steg i rätt riktning att landstingens egen informationssajt 1177 numera talar om att det vid mammografiscreening ”händer att kvinnor får diagnos och behandlas fast de inte hade behövt det”. Tidigare har information saknats om överdiagnostik vid massundersökning för att hitta bröstcancer tidigt.

Men 1177 Vårdguiden har inte tagit steget fullt ut. Man talar inte om hur vanlig överdiagnostik är i relation till den nytta som screening ger. Hur ska då kvinnor kunna värdera fördelar och nackdelar? (På samma sätt har jag tidigare resonerat när det gäller informationen kring PSA-screening.)

Visserligen finns det olika uppfattningar om hur stor överdiagnostiken är vid mammografiscreening, där forskare i olika läger kommer fram till olika siffror.

Socialstyrelsen lutar sig åtminstone mot en brittisk rapport från 2012 där uppskattningen är att 19 procent av diagnoserna bland dem som bjuds in till screening är överdiagnostik i åldersgruppen 50 till 70 år. För varje kvinna som räddades från att dö i bröstcancer skulle ungefär tre få en diagnos i onödan, enligt de brittiska forskarna.

Jag har all respekt för de utmaningar som finns när det gäller att beskriva för- och nackdelar med screening, i synnerhet för en publik som inte är medicinskt skolad. Men en mer detaljerad information skulle kunna ges i ett tillägg för dem som vill veta mer, där man också påpekade att forskningsläget är omstritt.

Den nya texten på 1177 Vårdguiden är dock balanserad på så sätt att den heller inte talar om hur stor nyttan med mammografiscreening antas vara, alltså hur mycket risken att dö i bröstcancer minskar bland dem som kallas eller deltar i screening.

På annat håll i den officiella informationen om mammografiscreening är fortfarande obalansen betydande. Den som till exempel  bor i Stockholm och via 1177.se klickar in på websidan om mammografiscreening i Stockholms län får bara fördelarna beskrivna utan någon information om nackdelarna.

Även cancercentrumen har en text om för- och nackdelar med mammografiscreening, som också ingår i de informationsbroschyrer som är tänkta att skickas ut första gången kvinnor inbjuds till screening. Det går att hävda att denna text förminskar betydelsen av överdiagnostik när de skriver att ”några få kvinnor behandlas som inte behöver behandling”.

Om det verkligen är så att överdiagnostiken är 19 procent handlar det knappast om ”få” kvinnor. Inte heller om överdiagnostiken skulle vara 10 procent, vilket är en övre gräns som brukar nämnas bland forskare som hävdar att fenomenet är mindre betydelsefullt.

Tyvärr verkar inställningen på den här området mest präglas av en oro att kvinnor ska skrämmas att inte screena sig. Andra länder, som England och Finland, har valt att gå andra vägar och redovisar för- och nackdelar på ett mer tydligt sätt.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev