Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Från Dagens Medicin till Nobelsfären

Publicerad: 20 maj 2009, 10:05

Under 15 år som chefredaktör för Dagens Medicin har jag haft Sveriges mest stimulerande medieuppdrag.


Tack vare framgångar i Sverige kunde vi snabbt exportera tidningsidén till Danmark, Norge, Finland och Polen. I dag finns tidning och nyhetssajt även i Estland och Slovenien. På vägen har vi introducerat Guldskalpellen, Athenapriset, Dagens Apotek, IT i vården, AT-guiden och en lång rad seminarier och andra begivenheter. Allt med samma fokus – att ge er i sjukvården bättre och säkrare information.

Men även i den bästa av världar finns ett slut.

I höst lämnar jag redaktörsskapet för Dagens Medicin. Jag har tackat ja till att ta ansvaret för Nobel Web AB och webbutvecklingen i anslutning till Nobelstiftelsen och Nobelprisen.

Det blir en annan uppgift än den jag har på Dagens Medicin, men med samma inriktning på trovärdighet och seriositet. I Nobel-sfären ska jag bidra till att utveckla och förvalta rättigheter och medier med anknytning till Nobelprisen och de forskningsfält som priserna avser.

Övergången sker i höst så jag väntar med mitt slutliga avsked till dess.

Per Gunnar Holmgren
chefredaktör

Åk till Hisingen. Lars-Erik!

Fredagen den 15 maj hade jag den stora förmånen att dela ut ett hedersomnämnande i Guldskalpellen 2009 till primärvården på Hisingen i Göteborg. Det var ett av dessa – inte allt för vanliga – tillfällen, då det mesta tycktes klokt och förnuftigt.

På tågresan från Stockholm till Göteborg läste jag valda delar i Socialstyrelsens Hälso- och sjukvårdsrapport 2009. Socialstyrelsen konstaterar att låg­utbildade har högre dödstal i behandlingsbara sjukdomar och oftare än högutbildade avstår från att söka sig till sjukvården.

Myndighetens mycket talföre generaldirektör, Lars-Erik Holm, slår fast, i klara ordalag, att det finns ”oacceptabla skillnader i hälsa”. För att komma åt snedfördelningen vill Socialstyrelsen stärka ”hälsoinriktningen” i vården. Det ska bli mer prevention och ”hälsofrämjande” insatser.

Väl framme på Hisingen lämnade jag Socialstyrelsens lunta och hamnade i verkligheten. Här har projektet Hälsolyftet i praktiken genomfört mycket av det som Socialstyrelsen vill se mer av. Man satsar på förebyggande arbete i ett område där hälsoläget från början var sämre.

Myndigheter kan förmodligen inte förändra människors livsstil. Däremot kan myndigheter – och sjukvården – hjälpa människor att mobilisera tillräckligt med initiativförmåga för att individerna själva ska ändra sina livsmönster.

Det är det de gör på Hisingen i Göteborg. Käre Lars-Erik Holm – åk till Göteborg med några av dina medarbetare och låt er inspireras!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev