Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Fullständigt vattentäta skott försvårar samarbete”

Publicerad: 22 mars 2019, 06:00

Katarina Stolt, distriktsläkare i Jönköping och Dagens Medicins krönikör.

Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

Ni på sjukhuset kanske tror att vi i primärvården bara har kommunikationsproblem med er i slutenvården. Oj, ni anar inte, skriver Katarina Stolt, distriktsläkare i Jönköping.


Man borde kalla det för ”dold sjukdom” och skriva om det på löpsedlarna, men det har inte hänt så vitt jag vet. Och problemet sväller.

Förändringen började för några år sedan när alla distriktssköterskor blev kommunanställda, åtminstone alla distriktssköterskor som någonsin gör ett hembesök. Hos oss fick de dessutom flytta ut från vårdcentralen. Hej då.

Jag läser i informationen från kommunen att ”grundprincipen är att personer som har behov av hälso- och sjukvårdsinsatser i hemmet ska få det av kommunen, medan personer som kan ta sig till en vårdcentral får vård av regionen”. Toppen, det låter ju fint.

Men vi har ju inga kommunanställda läkare i hemsjukvården, hur tänkte ni där?

Jomen behövs läkare blir det vårdcentralens läkare som träder in, heter det.

Men ingen verkar ha tänkt på att vi på vårdcentralen inte har tillgång till kommunens vårddokumentation och journaler.

Och så inträffar slutenvårdens neddragningar och den stora vårdplatsbristen. Allt fler patienter skrivs ut till hemmet i multisjukt tillstånd med behov av läkarinsatser i hemmet. Dessa stora patientvolymer måste skötas av primärvårdsläkarna i samarbete med… oops, den kommunanställda disktriktsköterskan i hemsjukvården. Det krävs ibland ett tätt samarbete, men hur ska det gå till när vi inte har något gemensamt journalsystem?

Distriktsläkaren kan inte ens med hundra krångelklick komma åt distriktssköterskans dokumentation. Fullständigt vattentäta skott. Och en snöboll i Sahara har större chanser till framgång än förhoppningen att vi ska kunna få gemensam vårddokumentation med kommunen, har vi fått veta.

Alltså blev vi beroende av telefonen, ringa och jaga hemsjukvårdens distriktssköterskor på telefon och distriktssköterskorna jagar oss på telefon, men det är ju omöjligt att hinna med allt detta i det pressade mottagningsarbetet så vi anställde sjuksköterskor, så kallade seniorsjuksköterskor i äldreteam för att avlasta oss och det var fantastiskt bra, en fröjd! Tyvärr var det inte lika bra för sjuksköterskorna för de fick för mycket att göra, inte enbart på grund av telefonen, utan alla utslussningsteam och alla samordnade individuellapatientplaneringsplaner och en massa andra ord som var så svåra, att bara sjuksköterskor kunde lära sig dem. Seniorsjuksköterskorna blev överbelastade, utarbetade och slutade.

Jamen hur svårt kan det vara, tänker någon, ha lite ronder, träffa varandra på vårdcentralen över en fika om ni nu inte får tag på varandra på telefon och ni inte kan läsa samma journal. Det tar ju bara några dagar att träffa alla hemsjukvårdsteam, ni har ju bara fem eller sex kommunala hemsjukvårdsteam att svara upp emot. Om ni skippar fikat så hinner ni säkert.

KATARINA STOLT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev