torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Fyra teorier: Därför gifter sig läkare med varandra”

Publicerad: 12 februari 2016, 08:23

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus.

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Dagens Medicins nye krönikör Henrik Widegren spekulerar i varför det så ”skitsignifikant” ofta uppstår tycke i läkarkåren.


Enligt Statistiska centralbyrån är 5 procent av svenskarna gifta med någon som har samma jobb som de själva, så kallad homogami. Yrkesgrupper som är signifikant mer homogama än andra är poliser, jurister och tandläkare. I dessa yrken är ungefär 15 procent gifta med en kollega.

Men så finns det läkarna. 24 procent av svenska läkare är gifta med en annan läkare. 24 procent! Statistikerna kallar detta ”skitsignifikant”. För det är ingen slump. Det är en högst avvikande siffra!

Men alla vet att Jeppe super. Man bör i stället fråga sig varför Jeppe super. Och det finns fyra teorier varför läkare gifter sig med varandra:

1 Utbildningsteorin. Läkar­utbild­ningen är lång och läkarkandidaterna är unga och det uppstår naturligt många romantiska situationer under utbildningen. Exempel: Kandidaterna står och assisterar på operation och blickarna möts över en öppen buk. Tarmkäxet glittrar i operations­lampan, tarmarna är mjuka och ljumna, ljuva dofter fyller rummet och en sak leder till en annan …

2 Samarbetsteorin. Den går ungefär ut på att läkare gifter sig med varandra för att det är ett fruktbart samarbete: I’ll scratch your back if you scratch mine. Jag tar din blindtarm om du tar min. Jag sjukskriver dig om du sjukskriver mig. Jag förlöser dig om du förlöser mig. Kanske inte en lika romantisk teori, men äktenskap är ju inte alltid baserade på bara kärlek. Har jag hört.

3 Cajsa Warg-teorin. Man tager vad man haver. Många läkare är på arbetet mer än 40 timmar i veckan och de flesta människor de träffar är patienter och kollegor. Men eftersom det inte är socialt accepterat att ragga på patienter, så föredrar man att flörta med en kollega i stället. Dessutom ger oregelbundna arbets­tider, kongress­resor och undanskymda jourrum fantastiska möjlig­heter att lära känna varandra!

4 Den narcissistiska teorin. Den menar att läkare vill ha någon som är som de själva. En spegelbild att älska. Ett slags homosexualitet. Och det är kanske inte en helt befängd teori. Om du har pluggat hårt under hela din gymnasie­tid och försakat att ha kul och bli full och hångla, så vill du ha någon som haft lika tråkigt som du själv. Annars är det orättvist.

Med andra ord: Om du har kämpat dig till ett genomsnittligt betyg på 5,0 (eller för dig som är ung: Bara MVG eller A) så vill du inte ligga med någon slacker som bara har 4,8. För det skulle kännas fel, liksom.

Men om man vänder på det: Siffran 24 procent är kanske inte så onormal i alla fall. För om 24 procent av läkarna är gifta med en annan läkare, så är faktiskt 76 procent av läkarna inte gifta med en annan läkare. De har tänkt helt utanför boxen: De är gifta med sjuksköterskor!

Nej, nu ljög jag. Enligt Statistiska central­byrån är bara 7 procent av läkarna gifta med en sjuksköterska. Man tror att detta beror på den så kallade Vita serien-effekten.

Om du har fler teorier om detta angelägna ämne, så hör gärna av dig till mig:
henrik.widegren@gmail.com

HENRIK WIDEGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev