onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Hägglund tänker fel om antibiotika

Publicerad: 3 juni 2009, 07:16

Jag har redan tidigare uppmärksammat en artikelserie om resistensutveckling som Dagens Nyheter, DN, publicerat de senaste veckorna. Serien, med den science fiction-smittade beteckningen Bakterierna slår tillbaka, har uppmärksammat många brister i sjukvården.


Problemet är allvarligt och kräver samordnade åtgärder på många olika plan.

Därför blir reaktionen från högsta politiska nivå en besvikelse. Den annars så ofta insiktsfulla socialministern går fel när han ombeds kommentera utvecklingen. Till DN säger Göran Hägglund (kd):

”Det finns ett utmärkt engelskt uttryck: If you want to send a message to the doctor, write it on a cheque. Vi håller på att titta på ersättningssystemen inom vården. Det går till exempel att ge lägre ekonomisk ersättning om man ser en överförskrivning av antibiotika på mottagningen.”

Detta är uttryck för en skrämmande och okänslig syn på sjukvården och förskrivarna. Den medicinska kunskapen och färdigheten kan inte ”bestraffas fram”. Praktiserat fullt ut skulle det kräva ofantliga bedömningskriterier och i förlängningen avintellektualisera läkaryrket.

Den rätta metoden är i stället fortsatt utbildning, professionell diskussion och verksamhetsnära utvärderingar av antibiotikaförskrivningen. Landstingens snäva ekonomiska krav är en annan orsak till att många förskrivare har för lätt att ta till receptblocket. Att ge patienten förklaring och motivering i stället för piller kräver tid vid konsultationen.

Dessutom kan underlaget i DN-serien kritiseras. Tidningen påstår att ”nio av tio svenska läkare” skriver ut antibiotika till friska. Det är en grov förenkling. Sanningen är att DN:s reportrar spelat sjuka vid besök hos tio privatpraktiserande läkare i Stockholm. Nio läkare skrev ut antibiotika grundat på de falska patienternas berättelse. Det är inte detsamma som att ”nio av tio svenska läkare” skriver ut antibiotika till friska.

Men likafullt är socialministerns resonemang förkastligt och kontraproduktivt. Rädda sjukvården från politiker som resonerar så som Göran Hägglund gör om antibiotikaförskrivningen.

Per Gunnar Holmgren
chefredaktör

Kan inte Livsmedelsverket svara?

En lång rad högt kompetenta medicinare ställde för två månader sedan några frågor till Livsmedelsverket i ett debattinlägg i Dagens Medicin nr 15/09. Det tog en och en halv månad innan de fick svar.

Frågorna gällde den vetenskapliga tolkningen av de studier som Livsmedelsverket självt hänvisat till i debatten om kostråd. Utan att ta ställning i den högljudda diskussionen om kostråden kan jag konstatera att de kritiska skribenterna ställde högst befogade frågor. Se även deras nya inlägg här.

Jag kan också se att Livsmedelsverket i sitt svar helt och hållet undvek att ge konkreta svar på frågor som myndigheten måste kunna svara på. Vi väntar alltså fortfarande på svar – ett riktigt svar, denna gång.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev