Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Carl-Magnus Hake: Hemliga avtal är inte så hemliga

Publicerad: 24 juni 2013, 14:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det håller på att utvecklas ett märkligt system där nya cancerläkemedel dröjer flera månader i onödan innan de når patienterna. I stället för att erbjuda sjukvården ett pris som företagen vet är någorlunda acceptabelt begär de i stället först ett högre ”listpris” som sedan förhandlas ner till en hemlig och godtagbar nivå, enligt Tandvårds- och läke­medelsförmånsverket, TLV.

Det senaste exemplet är bröstcancerläkemedlet Perjeta (pertuzumab), som blev godkänt i mars. I sin hälsoekonomiska bedömning kommer TLV nu fram till att läkemedlet vid gällande listpris kostar 2,6 miljoner kronor per vunnet så kallat kvalitetssjusterat levnadsår, qaly. Det är en helt osannolik tanke att detta skulle anses vara kostnadseffektivt och sålunda måste läkemedelsföretaget Roche först komma fram till en uppgörelse om rabatt med landstingen. (Siffran ska dock tas med en nypa salt: Roche hävdar att det handlar om 2,08 miljoner kronor, och Läkemedelsverket är skeptisk till några av de antaganden som TLV har gjort.)

Om det nu ska vara hemliga priser, vilket verkar vara ofrånkomligt, vore det smidigare om företagen direkt erbjuder både ett högre listpris och ett lägre hemligt pris. Fördelen skulle bli mindre hyckleri och att patienter får snabbare tillgång till läkemedel. Här finns helt klart något att bita i för de ansvariga för SKL-projektet ”Ordnat införande av nya läkemedel”.

Ytterligare en aspekt av det här rabattavtalsmaskineriet är ökat krångel för sjukvården. När det gäller det omdiskuterade prostatacancerläkemedlet Zytiga ska sjukvården ansöka om att få pengarna tillbaka för alla patienter som inte får effekt. Det låter visserligen rimligt, men tänk om sjukvården skulle göra det för alla misslyckade behandlingar?

Sedan kan man konstatera att de hemliga priserna egentligen inte är särskilt jättehemliga. Det är nog rimligt att utgå från att TLV har en gräns för godkännande vid 900 000 kronor per vunnet qaly som ett visst läkemedel ger till obotligt cancersjuka patienter. Den siffran har i alla fall en person med god insyn i TLVs arbete angett som ett riktvärde. Och eftersom vinsten i qaly i allmänhet är offentlig går det att räkna fram ett ungefärligt värde på det ”hemliga” priset. När det gäller det omdiskuterade prostatacancerläkemedlet Zytiga är min gissning att priset i snitt blir runt 21 500 kronor i månaden, vilket är runt 70 procent av listpriset. Det här antagandet grundar jag främst på de här graferna som TLV själv har tillhandahållit på sidan 13 i detta dokument.

Så därmed skulle alltså argumenten från de landsting som motsätter sig hemliga avtal försvagas en smula. Själv misstänker jag att dessa argument mot hemliga avtal till viss del bara är svepskäl för att slippa erbjuda en dyr behandling.

Samtidigt är bara tramsigt av industrin att insistera på detta hemlighetsmakeri. Självklart ska man kunna ta bra betalt för viktiga nya läkemedel. Men i längden tror jag att företagen vinner på att spela med öppna kort angående priserna på läkemedel i olika länder.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev