Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

I juletid: ”Evangelium enligt kvinnokliniken”

Publicerad: 15 december 2017, 10:00

Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Vi har glömt orsaken till att vi firar jul. Vi firar inte Jesus födelse. Vi firar Marias förlossning! skriver Henrik Widegren.


Det är snart jul. Vi köper gran, glögg och Playstation. Vi äter olämpliga mängder mat, som vi spolar ned med snaps och Omeprazol.

Men jag tycker att nuförtiden har jul­firandet fått fel fokus. Ja, jag vet att jag låter som en gubbe, men jag hävdar bestämt att många firar jul av fel anledning. Jag tycker det har blivit alldeles för mycket fokus på Jesus födelse!

Men det ligger i tiden. Allt fokus på barnet. Curlingföräldrar. Ständig service. Generation Me. Du är unik. Du är speciell. Du kan bli vad du vill. Jesus hit och Jesus dit. Men vi har glömt orsaken till att vi firar jul. Vi firar inte Jesus födelse. Vi firar Marias förlossning!

Och att skaffa barn år noll var inte lätt. För det första visste man inte riktigt hur en kvinna blev gravid. Var det genom att prata med en man? Var det genom att dricka palmvin med en man? Var det genom den Helige Ande? Eller var det allt tillsammans?

För det and­ra var foster­dia­gnostiken brist­fällig. Noll procent av kvinnorna i Galileen genomgick ultraljud vecka 18. Det säkraste sättet att bestämma fostrets kön var genom att titta på magens form, fråga hur illamående mamman var och se om mamman hade cravings för sött eller salt. (Det är faktiskt samma metoder som fortfarande i dag rekommenderas av vetenskapssajten Familjeliv.se!) KUB-test erbjöds sällan, då få kvinnor var över 35.

För det tredje var det brist på barn­morskor i Galileen och Nasarets förlossning var ofta överbelagd. Så Maria och Josef tänkte att det blir tryggare om vi åker till sjukhuset i Betlehem. Betlehem var parsjukhus med Nasaret, och Galileen och Judeen hade samma journal­system. Men alla vet vi vad som hände. På vägen dit blev det dags att föda och när Maria kom till Betlehems KK hade hon regelbundna värkar och var öppen fem centimeter.

Noll procent av kvinnorna i Galileen genomgick ultraljud vecka 18.

Men nu hade Maria skrivit i sin förlossningsplan: ”Jag vill föda på en saccosäck på golvet i ett stall. Då kommer det att bli en grymt epic delivery (champagneflaska, blinksmiley).” Och då Region Judeen prioriterade patient­med­bestämmande, fick Maria ambulans­transport till ett stall utanför Betlehem. I Marias förlossningsplan stod det även att hon ville lyssna på delfinljud för att bli mer harmonisk under utdrivningsskedet. Problemet med delfin­ljud år 2000 f SJ (före Steve Jobs) var att man måste få dit en riktig delfin i en liten bassäng. Vid det här laget var Maria dock öppen sju centimeter, så även om det fanns regionavtal med en delfinuppfödare i Tel Aviv, hann man inte skicka efter delfinen. I stället samlade Josef ihop ett lamm, en ko, en hund och en höna. Det är därför det är så mycket djur i julkrubbor.

Men när Maria var öppen nio centimeter skrek hon: Ut med djuren och ge mig en epidural för helvete! Och Den Helige Ande, som ju var Marias PAL, satte snabbt en epidural och Maria födde Jesus helt utan lustgas eller sterila kvaddlar. Och innan utskrivningen kom de tre vise männen med en bricka med ostmacka, Pommac och en flagga.

Och det var evangelium enligt kvinno­kliniken. God jul!

HENRIK WIDEGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev