Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Ingen vill tala om sänkta löner

Publicerad: 11 mars 2009, 11:48

Fackförbundet IF Metall har öppnat för lokala lönesänkningar. Det ser ut att vara ett mycket förvånande avsteg från den sedvanliga fackföreningsståndpunkten.


De anställda kan vara lediga eller gå en fastställd utbildning mot att de får en sänkning av lönen till 80 procent av normal lön. Samtidigt skulle arbets­givarna låta bli att varsla anställda.

När Dagens Medicin frågade några fackliga organisationer inom sjukvården ställde de sig kallsinniga till modellen.

Medarbetarna ska inte behöva subventionera företag med låga löner , sa till exempel Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Det är en självklar position för arbetstagarnas företrädare. Betydligt intressantare i det här skedet är att höra vad arbetsgivarna inom sjukvården säger. Dagens Medicin riktade frågan om lönesänkningar till den helt dominerande arbets­givaren, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Det är inte aktuellt , var svaret från Agneta Jöhnk, chef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL.

Det svaret kan vid en första granskning verka lugnande för facken. Men det är värt att notera att SKL svajade en del innan man levererade sitt svar till oss.

Det är också viktigt att lägga märke till ordvalet. Agneta Jöhnk säger att det inte är  aktuellt . Hon säger inte att  det kommer inte att ske . Här finns alltså en utväg för SKL att senare återkomma med krav på liknande uppoffringar som IF Metall gjort.

Om en sådan propå skulle komma finns det några särskilt goda argument som facken kan plocka fram. Ett av dem är att efterfrågan på sjukvård inte går ner. Inom industrin är det just bristande efterfrågan som är argumentet för varsel och andra besparingar.

Men om facken skulle hävda ett sådant argument kan det användas emot dem i goda tider. Då är det inte längre så självklart att löneutvecklingen i landstingen ska följa med den i det privata näringslivet.
 Men detta är än så länge bara spekulationer. Och det kommer det att vara ett tag till. I dag är ingen part intresserad av att öppna för diskussioner om eventuella löneavståenden. Men om Agneta Jöhnk hör av sig och deklarerar att arbetsgivarna under inga omständigheter kommer att föra fram krav på löneavståenden lovar jag att Dagens Medicin genast kommer att publicera ett sådant uttalande.

Per Gunnar Holmgren
 chefredaktör

När avbryts en behandling?

Efter dråpanklagelserna mot en läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus har flera läsare efterlyst de riktlinjer som beskriver hur livsuppehållande åtgärder bör avslutas. Dessa dokument finns åtkomliga på respektive hemsida men även här:

Etiska riktlinjer vid ställningstagande till att avstå från och avbryta livsuppehållande behandling (Svenska läkaresällskapet, 2007)

Livsuppehållande åtgärder i livets slutskede (allmänna råd från Socialstyrelsen 1992:2)

Avstå eller avbryta behandling inom svensk intensivvård (riktlinjer antagna av SFAI:s styrelse den 19 december 2007)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev