Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Krönika

Inte rimligt att skillnaderna inom vården får vara kvar

Publicerad: 13 April 2010, 11:49

Att det är stor skillnad på vården i Sverige beroende på var man bor är ingen nyhet, men frågan är om skillnaderna är rimliga och om de ska få fortsätta.


Bara i våra två senaste tidningar har vi berättat om stora regionala skillnader i vården. I förra veckans tidning skrev vi om situationen när det gäller behandlingar med allergivaccin. Det är åtta gånger vanligare att man behandlas med vaccin i Halland än i till exempel Gävle.

I Halland, som toppar statistiken, står landstinget direkt för kostnaderna för allergen-extraktet, medan till exempel Östergötland inte anser sig ha råd att ge vaccin till andra än patienter som har livshotande allergier eller extrema besvär.

När det gäller lungcancervården är det också mycket stora skillnader. Här gäller skillnaderna både diagnostik, behandling och tillgången på medicin. Det är också uppenbart att skillnaderna i hur dessa patienter tas om hand påverkar både deras möjligheter till överlevnad och vilken kvalitet deras fortsatta liv har.

En del i skillnaderna består av att olika kliniker är olika skickliga på att behandla sjukdomar. Detta kan bara avhjälpas genom att de som är mindre skickliga lär sig av dem som är skickligare. Nationella kvalitetsregister och nationella riktlinjer som baserar sig på den forskning som finns är viktiga instrument för detta.

Men det hjälper inte att vara skicklig om man av ekonomiska skäl förhindras att genomföra den behandling som ger bäst resultat. Det är situationen för många i vården i de landsting som har den mest ansträngda ekonomin.

Det är märkligt att ilskan inte är större hos de patienter och deras anhöriga som bor i landsting där de dör betydligt snabbare av en sjukdom än de skulle göra om de bodde någon annanstans i landet. Eller där de tvingas leva ett betydligt mer begränsat liv än de skulle göra om de flyttade över landstingsgränsen.

Att alla riksdagspartier är livrädda för att förstatliga sjukvården är uppenbart. Risken för ökande kostnader är uppenbar, erfarenheterna från Norge förskräcker. Dessutom skulle den lokala förankringen försvinna. Men det är dags att ta diskussionen om vilka konsekvenser det nuvarande systemet får och om de är rimliga. Det anser inte jag.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev