fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Jag kommer snart att drabbas av vårdval

Publicerad: 22 november 2019, 09:00

Henrik Widegren är foniater vid Skånes universitetssjukhus. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Jag har bekanta som oroar sig för saker som händer runt om i världen: Klimatförändringar, flyktingsituationer, Brexit, etcetera. Till dem säger jag bara: Ha! Ni har inget att oroa er för. Om man jämför. Jag och skånska patienter kommer nämligen att drabbas av vårdval!


Regionstyret i Skåne ska snart ta beslut om att införa vårdval. I första svängen gäller bland annat öron-, näs- och hals-sjukvård.

Argumentet är att vårdval minskar vårdköeroch ökar tillgängligheten.

När det gäller sjukvård krävs att vi ger vård som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. (Patientlagens första kapitel, sjunde paragrafen.) Vi som jobbar kliniskt vet dock att det inte alltid finns vetenskapligt stöd att finna, ochdå vårdar vi efter beprövad erfarenhet.

Exempel: Om min kirurgöverläkare säger till mig: ”Jag använde operationsteknik X ett par gånger, men det gick inte bra”, så kommer jag inte att använda operationsteknik X. Jag drar nytta av beprövad erfarenhet.Men när det kommer till sjukvårdspolitik, så kan man tydligen göra som man vill. Inga krav på varken vetenskap eller beprövad erfarenhet.

För om man funderar på att införa vårdval inom ÖNH-sjukvård i Skåne, finns lättillgänglig, beprövad erfarenhet att dra nytta av: Titta på Stockholm!

2012 införde Stockholms läns landsting vårdval för ÖNH-sjukvård. Jag har pratat med ÖNH-kollegor i Stockholm, och läst rapporter från Läkarförbundets specialistutbildningsråd, Spur. Och Sverige, vi har ett resultat!

Den totala kostnaden för ÖNH-sjukvården ökar. Köerna minskar för friska patienter med en, avgränsad diagnos.Köerna ökar för multisjuka, komplicerade patienter med flera diagnoser.

Fler enkla kirurgiska ingrepp görs, och kostnaden för dessa ökar.

ÖNH-kliniken på Karolinska kan inte längre utbilda blivande specialister, för att delar av ÖNH-sjukvården inte utförs av kliniken utan endast av privata vårdgivare. Spur har två gånger underkänt ÖNH-kliniken på Karolinska.

Och varför är det svårt att utbilda nya ÖNH-specialister i Stockholm? Jo, en stor del av specialistvården bedrivs i vårdval, som själva väljer om de vill bidra med att utbilda blivande kollegor. Läkare under utbildning är av naturliga skäl långsammare och har mer komplikationer, vilket gör att privata vårdvalsaktörer inte gärna vill ha utbildningsläkare. Detta gör även att sjukhuset får tyngre, multisjuka patienter och privata vårdval får de lättare patienterna.

Politiker gör ofta misstaget att tro att sjukvård bara är vårdproduktion. Men sjukvård är en helhet av vårdgivare, patienter, utbildning och forskning.

Man kan likna förändringar inom sjukvårdsorganisation med kirurgi. Kirurgen är regionpolitikern. Patienten är sjukvården. Inom kirurgi är grundregeln: Oskuret är bäst, operera bara om du verkligen tror att det blir bättre. För alla vet att det kan bli komplikationer.

Samt, kära skånska regionpolitiker, man opererar efter vetenskap och beprövad erfarenhet! Läkare och sköterskor som inte följer beprövad erfarenhet kan förlora jobbet.

Kan man inte avskeda regionpolitiker som gör detsamma?

HENRIK WIDEGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev