Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Jag tar fram spåkulan och drömmer om år 2049”

Publicerad: 13 april 2018, 08:00

Viktor Madsen, AT-läkare, Västra Götaland.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Viktor Madsen hoppas på en smartare framtid.


En del patienter etsar sig fast i minnet. Förvirrade mannen som väntade fyra timmar med en journalanteckning om akut förlamning på grund av metastaserande prostatacancer. Eller han som satt tyst med sin fru i tre timmar och 500 i CRP.

År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på e-hälsa. Med det i bakhuvudet noterar jag att blocket-appen i mobilen plingar till när den där bilen av ett visst märke, med en viss färg och ett visst antal mil dyker upp. Samtidigt är våra journalsystem helt obrydda när ett CRP på 500 ramlar in och förstår inte ett ord av vad som skrivs i journalen.

I hopp om en smartare framtid plockar jag fram spåkulan och drömmer mig bort.

Året är 2049. Ännu finns inga replikanter men i bilen på väg till sjukhuset visas ett klipp på den första lagligt klonade människan som nyligen kom till efter lång debatt.

Nyhetssändningen avbryts för information om en trafik­olycka om tre kilometer. Bilen bromsar in. Föraren sitter fastklämd och i en första nyhetsuppdatering berättas att felaktig mjukvara fått bilen att köra av vägen.

Bilarna bakom svänger plötsligt in mot vägkanterna som om de var del av en koreografi. De har känt av den själv­körande ambulansen. Personal, drönare och ambulans utrustade med 360-kameror låter akutteamet på sjukhuset följa med i virtuell verklighet från ett kontrollrum. Vitalparametrar strömmas i realtid. På distans ordineras prover och skiktröntgen som utförs i ambulansen och som analyseras av Aida, artificiell intelligens och digital assistans. Sjukhusets hjärna. Några ögonblick senare lägger Aida upp en vårdplan med lämplig operationsmetod, eftervård och uppföljning.

Patienten anländer till sjuk­huset men går direkt till operation. Det händer fortfarande att patienter kommer gående med ett akut insjuknande, framför allt äldre som tycker att självlarmande sensor­implantat låter obehagligt.

Patienten möts av operations­robotar som står redo dygnet runt.

Patienten möts av Aidas operationsrobotar som står redo dygnet runt. Robotarna kalibrerar sig ut­ifrån anatomin hos varje patient. Vid avgörande operationsmoment bekräftar en kirurg ­Aidas tänkta handling, men detta kan göras på distans; nattetid tillsammans med röntgenkollegerna i Sydney i gassande sol. Vid behov kan en jourhavande specialist på plats se tredimensionella anatomiska överläggningar genom digitala glasögon och styra robotarna via ett överlagt gränssnitt. I speciella fall manuellt genom rörelseavläsning.

I efterförloppet övervakas patienten och sjukhusets alla inneliggande patienter simultant av Aida. Aidas vårdrobotar hjälper till med mätvärdestagning, provtagning och andra uppgifter. Vid avvikelser initieras åtgärder direkt och personal kan larmas. Vid hjärtstopp startar vårdrobotar hjärt-lungräddning inom tio sekunder. Aida sköter också administrativa sysslor som receptförskrivning, journalföring och sjuk­intyg och betar av alla sjukhusets patienter på några sekunder innan det är dags för lunch.

Vaknar upp av ett pling, Blocket-appen har identifierat en Kia, vit i färgen men inte alltför långt gången. Bäst att ta en titt så att man inte missar något.

VIKTOR MADSEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev