Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Kan pigga e-förslag trolla fram sjuksköterskor?”

Publicerad: 13 juli 2015, 09:04

”Och mitt i det nya är allt som vanligt i sommartid." Annika Janson, barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus skriver om magkänslor och e-hälsa.


Jag funderar över e-hälsa och ser plötsligt morfar framför mig. Han lyssnar på börs­rapporten på radio. Jag är ett litet barn, sitter tyst och vet att det är viktigt med den där beslöjade, mjuka rösten som läser ­oändligt länge: AGA, Atlas Copco, ASEA B fria …

– Den som har en aktie äger en liten, liten bit av ett företag, förklarar morfar. Före­taget får låna aktie­ägarnas sparpengar och den som har aktier får en liten del av vinsten.

– Och om det inte går bra? undrar jag.

– Då är det klokt att ha sina aktier i riktiga bolag, förklarar morfar. Företaget kan sälja sina maskiner, sina fabriker och sin skog och då har de pengar i alla fall.
Inte hade morfar köpt aktier i Apple om han fått chansen. Så svårt var det för ett knappt halvsekel sedan att förstå hur vårt samhälle skulle om­danas.

Så den där oron i magen om e-hälsa, är den bara ett tecken på att jag, precis som morfar, är genom­syrad av gamla värderingar av vad som är på riktigt? Jag tror att riktig sjukvård måste ha real­kapital av sjuksängar, röntgenapparater och akutmottagningar, och humankapital i gröna och blå kläder.

Eller är min oro befogad? Har de som beskriver e-hälsa som framtidens sjukvård faktiskt inte så mycket på fötterna och begriper de själva ens vad de talar om? Bygger de hippa luftslott?

Vi kan sannolikt inte ens föreställa oss hur ny teknik kommer att driva utvecklingen av tjänster som har att göra med människors hälsa. Men steget är långt mellan flashiga armband som räknar puls och kaloriåtgång och en stark e-baserad hälso- och sjukvård.

I vetenskapliga uppsatser som landar lite tveksamt brukar vi avsluta med en formulering, ”det återstår att visa”. Jag lånar den i mina bryderier.
Det återstår att visa att en ökad användning av webbaserade hälsotjänster gör att människor behöver färre kontakter med sjukvården. Att människor mäter och registrerar, surfar och läser, kommer det att avlasta eller belasta sjukvården? Det återstår att visa att vi har kapacitet, vilja och förmåga, att ta emot det nya. Alla pigga förslag törnar emot de tunga sjukhussystemen. Jag får svävande svar på alla frågor jag ställer om internetuttag, mobiltäckning och skärmar i våra nybyggen.

Och mitt i det nya är allt som vanligt i sommartid. Jag surrar lite i grönskan med käraste väninnan. Hon är chef över en stor och viktig klinik. Ett nytt stort sjukhus växer fram, vi organiseras på ett nytt sätt och ser över flöden och processer. Och så tillkommer visioner om e-hälsa som behöver fyllas med substans.

Väninnan är av gott virke och har den tålighet som är chefers bästa egenskap:

– Äsch det, skrattar hon, det fixar sig med allt det nya. Det blir som det blir. Mitt stora problem är bristen på sjuksköterskor. Allt, allt handlar om det.

Vårdsommaren svettas. Ett par hundra sjuksköterskor skulle få jobb direkt hos oss. Det återstår att visa hur e-hälsan kan hjälpa till.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev