Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Lotta Fredholm: Ketchupeffekt för eksemläkemedel

”Det har börjat röra på sig och det pågår ett arbete med att skapa en nationell bildbank med bilder av hudförändringar i melaninrik hud.”

Publicerad: 11 november 2021, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lotta Fredholm skriver om vikten av att vården kan bedöma hudförändringar på olika typer av hud.


Ämnen i artikeln:

Hud

Först kom ingenting, och därefter ingenting – men på bara några år har nu flera effektiva läkemedel mot atopiska eksem godkänts. Nya varianter är också på gång, se artikel på nästa sida. En specialistsjuksköterska som arbetat med dessa patienter i 30 år beskriver effekten jämfört med vad som funnits tidigare som ”en skillnad mellan natt och dag”. Atopiska eksem är en folksjukdom, där ungefär var tionde vuxen i Sverige är drabbad. Till det ska vart femte barn plussas på. Många får hjälp av kortisonkrämer, medicinska bad eller ljusbehandling. Men för omkring 5 procent ger detta inte tillräcklig effekt. För denna grupp kan tillgång till de nya läkemedlen, och den effekt de har på den vidriga klådan, spela en avgörande roll för livskvaliteten. 

Men här finns andra vägar att pröva. I somras publicerade svenska forskare studien Internet-delivered cognitive behavior therapy for atopic dermatitis i JAMA Dermatology  om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid atopiska eksem. De som fick denna intervention upplevde mindre symtom, som minskad klåda, lägre grad av upplevd stress, mindre sömnproblem och minskade depressionssymtom, än de som fick allmänna råd. 

För ett år sedan lyfte jag på denna plats bristen på bilder på melaninrik hud i läkarutbildningen, vilket är knivigt då ungefär två miljoner svenskar är utlandsfödda. Här har det dock börjat röra på sig. I en artikel i Läkartidningen i mars lyfte två hudläkare detta problem i en översiktsartikel. Utbildningssektionen inom Svenska sällskapet för dermatologi och venerologi håller nu på att bygga upp en nationell bildbank. Där samlar de in bilder av hur hudförändringar ser ut i melaninrik hud. Tanken är att landets medicinska lärosäten ska kunna använda detta material i sin undervisning. I materialet för läkarstudenternas hudkurs ska 10 procent av alla bilder vara på melaninrik hud. De atopiska eksem som nämns ovan ser exempelvis olika ut beroende på hudfärg.

Bättre kunskap behövs inte bara för hudläkare utan för all personal i vården, då patienter med alla hudfärger dyker upp på akuten, inom mödra- och barnhälsovård eller på vårdcentralen. Utan övning är det lätt att på melaninrik hud missa sådant som syns tydligt på melaninfattig, som blåfärgade läppar på grund av syrebrist, cyanos, eller vanliga blåmärken.

Plus: Svårläkta sår är ett problem i vården och här finns i dag inget nationellt vårdförlopp. Det är dock på gång under 2022 och utgör första steget mot nationella riktlinjer.

Minus: I en studie beskrev 30 patienter med intensiv svettning sina erfarenheter av vårdmöten som att ”navigera i dimma”. Detta då de präglades av okunskap som i sin tur skapade resignation och försenade det fortsätta sökandet för att få vård. Här finns utrymme för förbättringar.  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lotta Fredholm

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hud

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev