lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Carl-Magnus Hake: ”Koncept i Stockholm för sömnapné kan vara värt att studera”

Vetenskapsredaktören Carl-Magnus Hake skriver om lyckade exempel på hur de många väntetiderna för att få c-pap har kunnat snabbas på.

Publicerad: 19 maj 2022, 08:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det går så klart att få bukt med de långa väntetiderna om vilja att prioritera, resurser och en bra organisation går att uppbåda”, skriver Carl-Magnus Hake.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SömnapnéUniversitetssjukhuset ÖrebroCapio ABAlerisPrivat sjukvård

Vår artikel om skillnader till att få adekvat behandling mot sömnapné pekar på ett problem som har funnits länge, men olika påfrestningar på sömnapnévården har nu inneburit markant ökade köer på vissa håll. Att det år 2021 var mer än två års väntetid till att få c-pap för patienter i Norrbotten är ”djupt oacceptabelt”, enligt ansvarig chef. Samtidigt är det inte en oöverträffad lång väntetid. I Västerbotten, där man inte rapporterar till andningssviktsregistret Swedevox, har det varit tre års väntetid bara på att få undersökning med nattlig andningsregistrering. Det har medier rapporterat om både ganska nyligen och för mer än tio år sedan. 

Det går så klart att få bukt med de långa väntetiderna om vilja att prioritera, resurser och en bra organisation går att uppbåda. I Örebro blev ett samarbete med privata Capio ett sätt att kapa kötiderna. Enligt den ansvarige läkaren Lennart Nilholm är utredning av sömnapné ”som gjord för privata aktörer”. Det ligger säkert någonting i det, även om han också inskärper att olika regioner har olika förutsättningar.

Läs också: Fortsatt väntan på omtalat läkemedel mot cystisk fibros

En annan region där privat sömnapnévård tycks ha fungerat bra är Stockholm, som inte heller har väntetidsstatistik hos Swedevox. I Stockholm är hela kedjan vid obstruktiv sömnapné centraliserad hos Aleris och via det senaste vårdflödesbaserade avtalet med regionen har väntetiderna till utredning krympt rejält, från mer än 1,5 år till nu under 14 dagar.

Verksamhetschefen Agneta Skoglar berättar att man analyserat hela vårdkedjan, brutit ner den i små bitar och sedan satt ihop den enligt principen lägsta effektiva omhändertagandenivå. Detta – kryddat med hängivna medarbetare och smart användning av informationsteknik har enligt Agneta Skoglar inneburit snabbare vård för de runt 20 000 patienterna som utretts de senaste två åren. 

Möjligheterna till liknande stordrift kanske inte finns på alla håll, men konceptet i Stockholm liksom i Örebro kan vara värt att studera i de delar av landet där man brottas med långa väntetider. Sömnapné är en folksjukdom som innebär sämre livskvalitet, fara för trafikolyckor och hjärt-kärlsjukdom. Den förtjänar snabbare hantering än vad den totalt sett får i sjukvården. 

Läs också: Kjell Asplund: ”Macchiarini hade personligt ansvar” 

Plus

Svenska lungkongressen bjöd i förra månaden på flera intressanta forskningsnyheter.  varav ett axplock går att läsa om i Dagens Medicin. Läs bland annat om andningsträning hjälper patienter som hyperventilerar att andas rätt.

Minus

Samarbetssvårigheter på Karolinska universitetssjukhuset mellan lungmedicin och onkologi har gjort att ST-utbildningen i lungmedicin fått underkänt och att en populär chef blivit petad, se sidan 6.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev