Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Landstingen står med mössan i hand

Publicerad: 14 augusti 2009, 09:44

Så har både finansminister Anders Borg (m) och statsminister Fredrik Reinfeldt (m) slutligen tillkännagivit att det blir mer pengar till landsting och kommuner. Det var ett väntat besked även om det satt hårt inne.


Hela hanteringen är ett argument mot de nuvarande landstingen och de (eventuellt) kommande större regionerna. Det är feltänkt att placera den offentliga finansieringen av en stor samhällssektor på en egen nivå.

Det tvingar sjukvården, där behoven över huvud taget inte är konjunkturberoende, att anpassa sin verksamhet efter den finansieringsväg som är mest konjunkturpåverkad i svenskt samhällsbygge.

Landstingens ekonomi försämras direkt när ökad arbetslöshet ger mindre skatteintäkter.

Vid en djupare nedgång är landstingen regelmässigt beroende av stöd från staten och tvingas stå framför finansministern med mössan i hand. Så mycket för det landstingskommunala självstyret!

En statlig finansiering hade möjliggjort en rimligare prioritering av sjukvården mot andra samhällssektorer. I den statliga budgeten hade sjukvården varit en mindre del. Andra, lägre prioriterade verksamheter, kan  ta smällen  när konjunkturen försämras.

Detta är också det främsta argumentet mot att slå samman dagens landsting till framtida storregioner (som huvudsakligen skulle finansiera sjukvården). Lägg ner landstingen, skrota tanken på storregioner och för över finansieringsansvaret till staten.

Per Gunnar Holmgren
 chefredaktör

Svenska Dagbladet driver kampanj mot mammografin

Svenska Dagbladet och dess medicinreporter Inger Atterstam har länge idkat skrämselpropaganda mot mammografiscreening.

En del av kampanjen är ett systematiskt misstänkliggörande av dem som är positiva till screening. En annan del är att ge generöst utrymme åt screeningkritiker som Cochraneforskaren Peter Gøtzsche (bilden) och allmänläkaren Göran Sjönell. Dessa två får mer utrymme i Inger Atterstams spalter än någon mammografi­expert.

I somras, den 12 juli, publicerade tidningen ett nytt sådant kampanjinslag. Fokus sattes på överdiagnostiken vid mammografi.

Genom klinisk forskning ökar kunskapen om överdiagnostik av  godartade  tumörer. Så kan screening-metoderna bli allt bättre på att skilja ut potentiellt dödande tumörer.

Detta är en självklar del av medicinsk forskning. Därför blir det fel när sådana studier, som i Svenska Dagbladet, utnyttjas som slagträn i en kampanj som syftar till att svärta ner en verksamhet som hjälper många kvinnor att få vård i ett tidigare skede.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev