Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Landstingens makt hot mot bra vårdval

Publicerad: 13 oktober 2009, 11:48

Jag gillar grunden i vårdvalsreformen. Att helt enkelt vända på förutsättningarna för vem som får bedriva vård.


Om du klarar av de krav som ställs så kan du öppna din praktik utan att godkännas av landstinget. Du är sedan fri att försöka locka patienter till din verksamhet.

Borta är krångliga upphandlingsregler där någon ska bedöma om ditt anbud är bäst i förhållande till de kriterier som har ställts upp. Det har ofta inneburit att den som fått näsan över vatten­ytan när det gäller kvaliteten, men som är billigast, fått uppdraget. När någon väl fått uppdraget har det också varit svårt att göra något åt dem som lovat runt men hållit tunt.

Systemet med offentliga upphandlingar inom vården är krångligt och svårstyrt. Det är numer alla politiska partier överens om, i alla fall de företrädare för partierna som var med i den avslutande debatten på vår privatvårdsdag i onsdags, den 7 oktober. Alla vill ha ett annat system, men hur det ska se ut är mer höljt i dunkel. I praktiken kommer landstingen själva att få bestämma hur de ska utforma sina system, men förra veckans debatt avslöjade trots allt tydliga skillnader mellan regeringspartierna och oppositionen.

Enligt regeringens nya lag måste landstingen vara igång med ett vårdvalssystem senast den 1 januari. Det kan låta som att ett vårdvalssystem som faktiskt kommer att medföra fri etableringsrätt inom primärvården införs i hela Sverige, men så blir det tyvärr inte överallt. De landsting som vill ha kvar sin makt att bestämma vem som får etablera sig var kommer att kunna göra det.

Ännu friare tyglar får landstingen om oppositionen vinner valet. Lagen som tvingar landstingen att införa vårdval lovade oppositionen i förra veckan att riva upp. De landsting som inte vill införa vårdval ska slippa. Genom att låta landstingen bestämma lokalt hur de ska organisera vården slipper oppositionen komma överens om en gemensam vårdpolitik i det kommande valmanifestet.

Det är självklart så att om man har en organisation med landsting, där de har det ekonomiska ansvaret, måste de också ha stor frihet att bestämma hur de ska organisera vården. Problemet är bara att riksdagen i nästa andetag säger att alla i hela Sverige ska ha tillgång till lika bra vård. Det har inte varit så hittills och det kommer att bli ännu större skillnader framöver.

Vi kommer att få ett system där befolkningen i de landsting som inför vårdval med riktig etableringsfrihet kommer att få mycket snabbare och bättre tillgång till primärvård. Eftersom det i mycket stor utsträckning är storstäderna som inför detta, kommer storstadsborna enkelt och snabbt att komma till doktorn. Blir de allvarligt sjuka har de dessutom redan snabb tillgång till dyr och kvalificerad sjukhusvård. Risken för ökade regionala skillnader inom vården blir uppenbar.

Det är dags att riksdagen tar ansvar för att alla i vårt land får rätt till samma vård. Och att denna vård blir snabb och högkvalitativ.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev