Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Landstinget bär också skuld för flyktingsvek

Publicerad: 16 juni 2009, 13:00

Dramatiken kring Flyktingmedicinskt centrum i Rissne, Fittja och Södertälje har inte känt några gränser.


Tidigare i vintras kom Socialstyrelsen med nedgörande kritik mot den privata utföraren Avesina.

Förra veckan fick Stockholms läns landsting resultatet av en egen medicinsk revision. Med hänvisning till den stoppades Avesina omedelbart.

Landstingets förfarande verkar resolut men väcker fler frågor än det besvarar.

För det första hålls den medicinska revisionen av någon anledning hemlig. Det finns inget rimligt skäl till att det akuta stoppet ska omgärdas av hemlighetsmakeri på detta sätt. En öppen redovisning kan rimligen inte skada någon part mer än stoppet redan gjort.

För det andra gör hemlighetsmakeriet det fritt fram för spekulationer. Den vanligaste är att landstinget och dess företrädare, chefläkare Henrik Almkvist, nu vill agera kraftfullt för att skyla över de missar som tidigare gjorts.

Avesina har definitivt del i skulden. Man har fuskat med omhändertagandet av en mycket svag patientgrupp. Men landstingets roll är än mer dubiös. Landstinget har sannolikt brustit på en rad punkter – från upphandling till löpande kontroll av metoder, säkerhet och vård­resultat.

Den akuta avspisningen av Avesina aktualiserar misstankar om att landstinget försöker skyla över de egna bristerna genom att – alltför sent – demonstrera handlingskraft.

Summeringen så här långt blir att det är bra att Avesina skiljs från Flyktingmedicinskt centrum men att landstinget har en del kvar att redovisa. Det måste förbättra sin kom­petens vid upphandlingar och fortlöpande kontroll av verksamhet på entreprenad. Den medicinska revision som gjorts bör ovillkorligen redovisas öppet. Landstinget bör också redogöra för åtgärder som ska förhindra en upprepning.

Per Gunnar Holmgren
chefredaktör

Smittande läsning från apotekare

I vintras stack professor Björn Beermann till mig en bok som han tyckte att jag skulle läsa – tillsammans med mina barn. Boken heter Piller och baciller.

Jag har testat den på min sjuåring, med överväldigande resultat. Han tycker verkligen att historierna om baciller, virus och svampar är spännande. Både text och bilder återkommer nu i våra familjesamtal. Själv kan jag inte låta bli att beundra de ”smygpedagogiska” grepp som tycks fungera så väl. Nuförtiden händer det allt som oftast att Olle, sju år, korrigerar oss vuxna när vi uttrycker oss slarvigt om infektioner.

Piller och baciller har författats av Fredrik Brounéus, apotekare, med illustrationer av Nina Erixon-Lindroth, illustratör och doktor i klinisk neurovetenskap, och ges ut av Edition Andersson AB. Björn Beermann har faktagranskat.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev