söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Med mer resurser skulle vi kunna göra ännu mer”

Publicerad: 9 juni 2017, 09:27

Annika Weiderling, verksamhetschef för Trollbäckens vårdcentral. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån


Jag älskar primärvård. Den är fantastisk, när den fungerar, och det är just det. Studier visar att en väl utbyggd primärvård är ekonomiskt lönsam och bra för patienterna, kontinuitet ger trygghet och motverkar onödiga utredningar. En doktor som känner sin patient kan värdera hens symtom i ljuset av en personlighet och en livssituation.

Vi efterfrågar mer resurser, för vi vill göra ett bra jobb. Och i stället för att klaga borde vi kanske rannsaka oss själva, vårt arbetssätt och förnya oss. Men just nu skulle jag ändå vilja föra ett resonemang kring obalansen­ mellan de krav som ställs och de medel vi har till för­fogande. Jag anser att resurserna används till fantastiska saker – med små medel kan vi bemöta allehanda funderingar och hantera de flesta komplexa problem. Men med mer resurser och en bättre utbyggd primärvård skulle vi kunna göra ännu mer.

Det finns ett fint arbete av Måwe med flera, som inom ramen för Svensk förening för allmän­medicin tagit fram en modell (DLF nr 4/2016, sid 7). Kort går den ut på vilken bemanning som behövs för olika typer av uppdrag och max antal patienter en heltidsarbetande distriktsläkare kan förväntas ta hand om. Jag skulle vilja att våra uppdragsgivare funderar på hur de vill att primärvården ska se ut och fungera. Och sannolikt bör vi själva också tydligare definiera vårt uppdrag:

■ Ska vi ta hand om akuta besvär? Då kan man ansvara för cirka 5 000 patienter.
■ Ska vi ha uppföljning och återbesök? BVC? Då kan man ansvara för cirka 3 000 patienter.
■ Ska vi ha icke akuta besök, särskilda boenden och hemsjukvård, preventivt arbete, utvecklingsuppdrag, rehabiliteringsärenden, myndighetsuppdrag, intygsskrivande, handledning för studenter, medicinska ansvarsområden, registerregistrering? Då kan man enligt uträkningen ansvara för cirka 1 500 patienter.

Låt oss därför fundera på vad primärvården ska göra, och låt oss få ekonomiska medel motsvarande detta. För att en vårdcentral ska gå runt ekonomiskt i dag måste varje heltidsarbetande doktor ha cirka 2 200 patienter listade. Som verksamhetschef är det mitt ansvar att bemanna vårdcentralen och säkra en god arbetsmiljö för alla medarbetare. Det är samtidigt mitt ansvar att erbjuda medborgarna den bästa vården. Det är också mitt ansvar att gå ihop ekonomiskt. En nästintill omöjlig ekvation.

Mitt förslag är därför: Lagstadga max 1 500 patienter per heltid doktor i primär­vården och ge ersättning utifrån detta så att en vårdcentral bär sig ekonomiskt med en sådan listning. Ge oss rätt att prioritera patientflödet (alla behöver inte komma för allt).

Då skulle arbetsmiljön förbättras och allmänläkare som gör annat i livet söka sig tillbaka och yngre kollegor kanske ser primär­vården som en möjlighet. Alternativet är att definiera vårt uppdrag snävare.

Och sen kan man ju alltid hoppas att digitaliseringen och nya arbetssätt kommer rädda oss. För så här som det är nu inom primärvården, så kan vi inte ha det.

ANNIKA WEIDERLING

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev