Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Medicin och juridik måste ha en dialog”

Publicerad: 17 mars 2009, 11:20

Nyhetsflödet kring den dråpmisstänkta narkosläkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska universitetssjukhuset, Solna, har varit exceptionellt omfattande. Samtliga inblandade har fått genomlida en ofattbar press.


Trots att ytterligare information, med tiden, blivit offentlig är den totala bilden fortfarande otydlig. Delar av obduktionsrapporten har offentliggjorts. Bland annat har nivåer på läkemedelssubstanser i blod och urin hos det avlidna spädbarnet publicerats.

Men dessa uppgifters värde är begränsat så länge den medicinska utvärderingen av data förblir okänd. Därmed öppnas ännu ett område för mer eller mindre ogrundade spekulationer – i stället för att skapa större klarhet.

Eftersom den juridiska processen pågår är det för tidigt att dra slutsatser om vilka eventuella konsekvenser det här tragiska fallet kan få för vård i livets slutskede.

En lärdom som redan nu kan dras är att dialogen mellan juridiken och medicinen måste förbättras. Sjukvårdens företrädare måste göra det tydligt för polis och åklagare hur man i vården arbetar med etiskt svåra frågor kring liv och död.

Men detta borde göras i en dialog och inte i konfrontation. Det finns ingen anledning för sjukvårdens företrädare att utgå från att rättsväsendet genomgående agerar oprofessionellt.

I sina första uttalanden utgick Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm från att brottsmisstankarna mot läkaren och häktningen var ogrundade.

Att så tydligt ta ställning i skuldfrågan, innan all information fanns tillgänglig, var fel och kan skada Läkarförbundets förtroende.

Risken finns att synpunkter från Läkarförbundet väger lätt nästa gång frågor i gränslandet mellan medicin och juridik blir aktuella.

En annan lärdom, som kan dras redan nu, är att händelser som dessa först bör utredas i sina medicinska aspekter och därefter av polis och åklagare – när misstanke om brott uppstått.
Socialstyrelsen och rättsväsendet bör hitta en smidig form för att genomlysa oklarheter i mötet mellan medicin och juridik.

Är det så att en åklagare ser brottsmisstankar i medicinska procedurer som medicinska företrädare accepterar, måste dessa oklarheter redas ut.

Det får inte råda något tvivel inom den medicinska professionen om vad som är en brottslig handling.

Och kunskapen hos polis och åklagare om vad som är vetenskapligt och erfarenhetsmässigt korrekt medicinsk vård i livets slutskede bör, av allt att döma, förbättras.

Per Gunnar Holmgren
chefredaktör

Läs mer:

Hela Dagens Medicins rapportering om dråpmisstänkta läkaren

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev