Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Petra Hedbom: Mer än ömma fötter och huvudvärk som saknas

Publicerad: 30 september 2020, 13:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Inga betonggolvströtta fötter, ingen huvudvärk efter mässventilationens dova surr, inget magsvid efter för många koppar ilsket gratiskaffe. Det finns klara fördelar med att bevaka en kongress hemifrån, miljövinsterna med alla uteblivna flygresor är den allra främsta. Men det finns effekter av att alla sitter på sin egen kammare i stället för att vara tillsammans i Wien, där den 56:e diabeteskongressen arrangerad av EASD skulle ha ägt rum.

När Naveed Sattar, professor vid universitet i Glasgow och välkänd forskare inom diabetes och hjärt-kärlhälsa, beskriver hur han vid en tidigare kongress nyfiket började ställa frågor till några svenska forskare under en presentation blir det tydligt. Hans frågor ledde till samtal, möjligen över en kopp otjänligt kaffe, och till slut gemensam forskning och en gästprofessur vid Göteborgs universitet.

Att möten mellan föreläsningar, under ett häng framför en poster med alldeles för många siffror eller en middag på stan, inte går att ersätta är ingen raketforskning. Men jag skulle tro att effekterna av att flera stora vetenskapliga kongresser nu sker virtuellt kommer att sätta spår, inte bara i år utan en längre tid framöver.

Studiemässigt kan årets EASD beskriva som något av ett mellanår. De stora behandlingsstudierna handlade liksom förra året mycket om nya glukossänkare, framför allt klassen SGLT2-hämmare. Och precis som förra året är de mest uppmärksammade resultaten redan presenterade vid den europeiska kardiologikongressen som arrangeras i augusti. Då var det den hjärtskyddande effekten av dapagliflozin och i år DAPA-CKD, där samma läkemedel visade kronisk njursjukdom.

Hur dessa läkemedel ska användas och när de ska sättas in är en stor fråga för svensk sjukvård. Riktlinjerna från de europeiska kardiolog- respektive diabetesorganisationerna skiljer sig åt, vilket talande nog var ämnet för årets Michael Bergerdebatt under kongressens sisa dag. Frågan som hänger i luften är om anti-SGLT2 ska ersätta metformin som förstahandsbehandling vid typ 2-diabetes. Det gör det väldigt intressant att följa den svenska studien som faktiskt ska titta på just det. Upplägget för studien, som koordineras från Uppsala universitet, är intressant i sig där en randomiserad prövning kombineras med kvalitetsregister.

Och vem vet, kanske de första resultaten presenteras på EASD 2024. Förhoppningsvis i en mässhall.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev