Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Carl-Magnus Hake: Mer nyans om svenskarnas främsta dödsorsaker

Publicerad: 10 september 2019, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Statistik över dödsorsaker i åldern 35 till 79 år, hämtat från Socialstyrelsens dödsorsaksregister och åldersstandardiserad enligt 2018 års befolkning. Y-axeln markerar dödsfall per 100 000 invånare.


Nej, ur åtminstone svenskt perspektiv var det ingen stor nyhet egentligen att cancer gått om hjärt-kärlsjukdomar som den främsta dödsorsaken bland medelålders personer i höginkomstländer, vilket Dagens Medicin och andra svenska medier rapporterade om i förra veckan.

Nyheten baserades på nya resultat från den världsomspännande Pure-studien, där hälsodata samlas in på ett systematiskt sätt för över 160 000 personer i Sverige och tjugo andra länder. I tisdags redovisade forskarna data om bland annat dödsorsaker och slutsatsen var alltså att i höginkomstländer och i vissa ”rikare” medelinkomstländer så skördar cancer fler liv än hjärt-kärlsjukdomar. När Dagens Medicin rapporterade om studien gjorde vi en koll i Socialstyrelsens dödsorsaksregister som bekräftade resultaten, åtminstone för de fem senaste åren.

Vid en mer utökad koll i registret framgår dock att cancer varit en större ”dödare” av medelålders svenskar en längre tid än så, se kurvor ovan. I åldersgruppen 35 till 79 år, som får anses motsvara Pure-studiens åldersspann inklusive uppföljning, och med en åldersstandardisering enligt 2018 års medelbefolkning så skedde skiftet i vanligaste dödsorsak år 2003. Sedan dess har gapet ökat.

Det finns så klart en könsskillnad, främst i det att män generellt sett oftare får hjärt-kärlsjukdom men också i att kvinnospecifik cancer mer slår i yngre åldrar än mansspecifik sådan.

Därför har tumörsjukdomar för kvinnor varit en viktigare dödsorsak än cirkulationsorganens sjukdomar i den aktuella åldersgruppen så långt det enkelt går att få fram statistik, det vill säga från 1997, och säkerligen längre tillbaks än så.

För män skedde skiftet år 2009.

När det gäller samtliga åldersgrupper så är dödstalen i hjärt-kärlsjukdom fortfarande högre än de för cancer oavsett kön. Genom att högst ovetenskapligt extraopolera kurvorna över dödstal verkar det som att så kommer förbli fallet fram till 2025-26, då kurvan för hjärt-kärlsjukdom måhända hamnar under den för cancersjukdom.

I Sverige och andra rikare länder avlider en stor andel av befolkningen i en ålder som är högre än den som omfattats i Pure-studien och av mer kardiovaskulärt dominerande orsaker. Det tycker jag att forskarna bättre kunde tydliggjort både i forskningsartikeln i Lancet och i de pressmeddelanden som skickades ut från olika avsändare i samband med presentationen på ESC-kongressen. Det är nämligen väldigt många rubriker i världens medier som förkunnat att ”cancer är en vanligare dödsorsak än hjärta-kärlsjukdom”, initialt även i Dagens Medicin.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev