Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Carl-Magnus Hake: Missar och framgångar i myllret av forskning

Publicerad: 12 juni 2018, 11:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Råder det nyhetstorka inom den onkologiska forskningen? Nej det gör det så klart inte. Men frågan får ändå ställas sedan denne journalist hängt upp sig lite på hur nya resultat skyltas på världens största möte för cancerforskare.

Asco-kongressen är ett stort myller av resultat inom den forskningsmässigt troligen hetaste av alla medicinska discipliner. Många vetenskapliga kongresser har speciella sessioner där de mest betydelsefulla resultaten lyfts fram. På Asco-kongressen finns främst en sådan session, kallad plenarsessionen, under vilken i stort sett alla andra aktiviteter stannar av på hela mötet. De studier som lyfts fram där anses vara de som har störst potential att ändra klinisk praxis och de har således lite extra chans att få uppmärksamhet av kongressdeltagare som av media.

För någon månad sedan kom besked  att den stora immunterapistudien Keynote-042 skulle lyftas upp på plenarsessionen. Lite tidigare hade företaget MSD meddelat att studien hade uppfyllt sin primära endpoint, att PD1-hämmaren pembrolizumab (Keytruda) förlängde överlevnad som primär behandling vid spridd lungcancer där mer än 1 procent av tumörcellerna uttryckte markören PD-L1.

Med tanke på att lungcancer är en stor diagnos, att immunterapi är ”hett” och att läkemedlet tidigare i denna behandlingssituation endast visat tydlig överlevnadsfördel vid PD-L1-uttryck på minst 50 procent, så låter platsen på plenarsessionen klart rimlig. Men när resultaten så till slut redovisades fanns inte alls några säkra belägg på att behandlingen skulle kunna breddas, vilket flera experter lyft fram.

Det krävs knappast några genikunskaper i att tolka medicinska studier för att inse det något begränsade nyhetsvärdet i studien. Ändå brassar Asco på i sitt eget pressmeddelande  med det tveksamma budskapet att fler patienter nu kan gynnas – detta trots att man lite längre ner i samma kommuniké fastslår att mer forskning behövs för att definiera patientgrupper som har nytta av behandlingen.

Immunterapi vid cancer är ”big business”. På MSD, som redan skaffat sig en fördel över konkurrenterna inom detta heta fält, hade man nog klarat sig bra ändå utan den gratis marknadsföringen.

Till saken hör att det verkligen inte saknades andra studier som tjänat på att lyftas fram ännu mer. Jag tänker bland annat på de franskkanadensiska resultaten för en ny typ av cytostatika efter kirurgi av bukspottkörtelcancer, se artikel här intill.

Överlevnadsvinsten här på 20 månader är närmast sensationell, om än att den kommer till priset av mer biverkningar. Det förefaller konstigt att dessa resultat inte hamnade i det starkaste strålkastarljuset. Alla framgångar är synnerligen välkomna vid denna diagnos som är en av de dödligaste av alla cancersjukdomar.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev