Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Carl-Magnus Hake: När journalistik i Dagens Medicin blir forskning i Läkartidningen

Publicerad: 9 januari 2013, 10:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En ”slit-och-slängtidning” med ”slagsida åt skvaller och skandaler” och utan fackredaktion som kan ”granska, välja och värdera medicinsk information”. Så beskrevs Dagens Medicin av en dåvarande medicinsk chefredaktör på Läkartidningen.

Därför är det roligt att nuvarande ledning på Läkartidningen tycks ha en annorlunda syn när tidskriften före jul publicerade en originalstudie som direkt använder Dagens Medicins journalistik i sin datainsamling. Det är forskaren Lena Kallings som använt uppgifter från en kartläggning över fysisk aktivitet på recept, FaR, som undertecknad och tidigare kollegan Lisa Jacobson gjorde våren 2011.

Då sade expertisen att en sådan kartläggning inte gick att göra eftersom det saknades ett sammanhållet register över fysisk aktivitet på recept. Men det hindrade inte oss från att ringa runt och samla in uppgifterna som ju fanns tillgängliga hos de flesta landstingen.

I sin artikel har Lena Kallings tagit en del av våra grunddata, arbetat det vidare och dubbelkollat med alla landsting. Det har resulterat i enligt Lena Kallings flera korrigerade siffror. Men i det stora hela är hennes bild över de geografiska skillnaderna i förskrivning av FaR helt överensstämmande med vår.

Så i bland är gränsen mellan journalistik och regelrätt forskning inte så stor. Men artikeln i Läkartidningen aktualiserar också en skillnad mellan journalistik och forskning och för den delen mellan Dagens Medicin och Läkartidningen. Nämligen att den förra är mycket snabbare än den senare.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev