Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Krönika

Oetisk hantering av likdelar skadar viljan att donera organ

Publicerad: 21 April 2010, 05:00

Det är lätt att förbluffas över vilken dålig förståelse för hur allmänheten ser på medicinsk etik som finns inom delar av vården.


Förra veckan var det läkare vid Universitetssjukhuset Örebro som ville operera på avlidna utan deras eller anhörigas samtycke. Logiken gick ut på att om någon gett samtycke till organdonation så har hon ställt sin kropp till förfogande även för andra ändamål och då borde man också få träningsoperera på hennes kropp.

Som tur är var Socialstyrelsen extremt tydlig. Det är helt olagligt.

I veckans nummer kan Dagens Medicin avslöja att det pågår just sådana här träningsoperationer i Sverige med importerade likdelar trots att det sannolikt är olagligt (läs mer här). Både på Universitetssjukhuset i Linköping och Sahlgrenska universitets­sjuk­huset har det vid flera tillfällen hållits kurser med hjälp av externa företag som till­handa­hållit lik­delarna.

Socialstyrelsen är även i detta fall extremt tydlig. Det är förbjudet.

Det är bra att både lagstiftningen och Socialstyrelsen är tydlig i de här fallen, men det är sorgligt att företrädare för sjukvården inte inser hur upprörande många anser den här hanteringen av mänskliga kroppsdelar är.

Att behovet av donatorer är stort i Sverige är ingen nyhet. För att få fler donatorer eller få människor att på annat sätt hjälpa eller bistå den medicinska forskningen med sin kropp krävs det att allmän­heten har ett stort förtroende för sjukvården.

Det förutsätter att människor litar på att det bara är det som man givit sitt tillstånd till som kommer att ske.

När vården gör egna tolkningar och glidningar av vad man gett tillstånd till eller tydligt visar att man saknar respekt för avlidna kommer allmänhetens förtroende att skadas. Detta kommer leda till att ännu färre kommer att ge sjukvården möjlighet att använda deras organ och kroppar när de avlidit. Det är tragiskt för alla dem som inte kommer att kunna bli hjälpta. Hela sjukvården måste lära sig att respektera människors vilja och för alltid sluta med forskning och utbildning som strider mot samhällets moral och etik.

Mikael Nestius
 chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev