Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Om du har en dröm är det dags att damma av den”

Publicerad: 15 november 2014, 12:07

Mörkret tränger sig på och jag följer minsta motståndets lag. På jobbet kommer jag på mig själv med att längta hem till min stickning. En avig, en rät. En slags trygg skaparglädje.


Väl hemma sveper jag in mig i varma sjalar och gosar med barnen och hunden i tv-soffan. Vi ser storögt på allt. Kockar som kämpar, bönder som söker fruar och flinka städmästare från Örebro. Själv tycker jag att cykla till jobbet känns som en strapats och sen behövs ingen mer motion den dagen.

Till frukost tuggar vi rostat bröd i skenet av levande ljus. Man får nästan slita sig för att gå till jobb och skola.

På kafferasten (heter det verkligen så fortfarande?) sitter alla försjunkna i sina smartphones, som är liksom alldeles egna små personalrum, där man kan muntra upp sig med visdomscitat på Facebook om man inte vill prata med folk.

I min ständiga jakt på visdom snubblar jag över en sammanställning över saker människor ångrar på sin dödsbädd. Det griper tag i mig att de flesta (enligt boken The Top Five Regrets of the Dying av Bronnie Ware) önskar att de hade haft modet att leva sitt eget liv i stället för att anpassa det efter vad andra tycker.

Ja, när löven faller finns tid att gå inåt. Låta själ och tanke få utrymme. Rensa lite i den mentala röran.

Är det inte dags? Är det inte dags att bryta upp från rädslans konventioner och invanda hjulspår? Det är kanske fler än jag som är sugna på förnyelse? Jag famlar i minnet efter en underbar dikt – skriven av Ingvar Dahlström. Den börjar så här: ”Släck mörkret, släck mörkret med vad som helst utom en sparlåga…”

Sen tumlar man vidare på en äventyrlig färd i det inre och yttre och när dikten är slut känner jag mig fri och upprymd! Oövervinnerligt stark och absolut övertygad om att livet är på tok för kort för att ångras bort. Dags att ta sig upp ur soffan!

Med skilsmässan i backspegeln, båten på land och garaget städat fortsätter min kvast att sopa med breda tag i livet. Trivs man inte så måste man förändra sin situation. Går inte det får man ändra sitt förhållningssätt.

Ja, det där är ju lättare sagt än gjort. Men efter att ha prövat det ena sättet länge och väl utan resultat så är det dags att testa det andra.

Ingen – ingen – kommer att tacka dig för att du går och harvar på fel plats och är missnöjd. Om det finns någon enda liten mening i livet så borde det väl ändå vara att vi ska vara lyckliga. Eller, glada åtminstone. Ok, nöjda då? I alla fall är det ingen mening med att vara missnöjd. Att gå på sparlåga lyser inte upp tillvaron för någon!

Så har du en dröm om något annat är det kanske dags att ta fram den och damma av den. Livet är kort. Bryt upp medan tid är.

När jag är ute vid båten och fixar lite så kommer jag på det. Dikten heter Uppbrott. En färdbeskrivning. Just det. Så var det. Jag tittar upp och ser hur ett fågelsträck tecknar sig mot den bleka novemberhimlen. Jag ler. Ja. Det är skönt att vara på väg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev