tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

”Orden skulle aldrig komma att strykas över”

Publicerad: 22 februari 2014, 08:27

Ambulanssjuksköterskan Johan Persson vandrar i sin nya krönika mellan hopp från 30945 meter och lappar på köksbänken.


Felix Baumgartner. Känner ni till honom? 2012 genomförde han i direktsändning världens högsta fallskärmshopp från 39 045 meter. Därmed blev han också första människa att falla fritt igenom ljudvallen och när han stod på nedersta steget i den kapsel som hoppet utgick ifrån, strax innan han kastade sig mot jorden, sade han:  I wish you could see what I can see. Sometimes, you have to get up really high to understand how small you are .

Det kan ligga något i det men perspektiv kan te sig så olika, det behöver inte ens vara relaterat till altitud utan till helt andra saker, som exempelvis en tummad och medfaren lapp liggandes på en köksbänk som vi fann efter en avslutad insats. De enda orden vi såg som inte var överstrukna, som i avklarad uppgift, var  Steka lever .

Orden skulle aldrig komma att strykas över därför att det inte gick väl. Det är inte alltid det gör det, oavsett hur bra förutsättningar vi än haft, ibland går det bara inte.

För Felix Baumgartner gick det dock väl, han landade på fötterna, blev en erfarenhet rikare samt blev inskriven i historieböckerna. Men vad han också gjorde innan det där hoppet förutom att beundra och reflektera över utsikten var ju att han kom till en insikt, måhända inövad och regisserad, men ändå. Och det var en insikt som varken handlade om honom eller om hans prestation men kanske gjorde den att han växte i sin ödmjukhet inför den stundande uppgiften.

När vi i vår vardag arbetar och det inte går väl, eller om vi varit med om händelser utöver det vanliga, rannsakar vi oss själva, diskuterar igenom hur vi arbetade, allt för att hitta en liten spricka i vår insats som en förklaring till att det gick som det gick.

Kunde vi gjort annorlunda? Det är en sund fråga att ställa men ack så besvärlig om det visar sig att det kunde vi visst, vi kunde gjort si i stället för så.

Ur andra synpunkter är den också viktig att ställa: Kan vi förbättras? Kan vi utvecklas? Och vad vi söker med dessa frågor, förutom en befriande dom över att vi handlat korrekt kanske, är just om det finns andra perspektiv, andra sätt att se på saken och om det i så fall finns andra lösningar.

Jag skulle vilja att det satsades lite resurser på att öka vår förståelse kring den kunskap som är lite otillgänglig och som får oss att växa som individer och i vår yrkesroll, såsom tillit, förväntningar, etik, moral. Något som har dokumenterat goda effekter på detta är omvårdnadshandledning, som är reflekterande samtal i grupp under pedagogisk handledning, och som naturligtvis i förlängningen också ger positiva effekter på vården. Visst borde det vara en naturlig del av arbetet?

Jag tror nämligen att det är lättare att göra insikter med ett öppet sinne och ett bredare seende och insikter gör oss smartare. Precis det visste Felix Baumgartner innan han släppte kapseln. Vad han inte visste, var att han en dag skulle hamna här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev