söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Petra Hedbom: Patienten som inte är patient 

Att möta individer som inte ännu är sjuka men löper en ökad risk att bli, kräver något annat av vården än de är vana vid.

Publicerad: 17 februari 2021, 06:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Petra Hedbom

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån


”Vi har lärt oss att den här typen av inbjudningar väcker en hel del cancerångest. Den måste vi vara beredda att ta hand om.”

Citatet kommer från en av de personer som jag pratat med inför artikeln om kolorektalcancerscreening. Att få hem ett brev med uppmaningen om att skicka in ett avföringsprov för att undersöka om det finns anledning att misstänka cancer har visat sig kunna väcka starka känslor.

Erfarenheter från tidigare screeningverksamhet har visat att det kan väcka ett behov av att ställa frågor eller berätta om symtom eller bara ventilera en oro över helt andra sjukdomar som plötsligt väcks. Andra vill berätta att de tänker spara testet till dess att de eventuellt får symtom.

En annan grupp av icke-patienter som vården kommer att behöva möta i allt högre grad är de som på grund av sina gener löper en ökad risk att utveckla cancer. Friska i dag men kanske sjuka sedan. I Södra sjukvårdsregionen pågår arbetet med att starta ett systematiskt omhändertagande av den gruppen, ett initiativ som förhoppningsvis får spridning till andra delar av landet. 

Att vården har kapacitet att möta den oron hos invånarna genom telefon- och mejlkontakt -kommer att bli en viktig del av screeningverksamheten inom till exempel kolorektalcancer. Det är bara en av många anledningar till att det är positivt att det finns ett samordningskansli där sjuksköterskor jobbar med att bland annat svara på frågor och vägleda. 

Ambitionen från Regionala cancercentrum i samverkan om att alla regioner på sikt ska -ansluta sig till kansliet som drivs av region Stockholm-Gotland, som screenat i flera år, är klockren.  

Att ambitionen hindrats av vad som är svårt att tolka som annat än juridisk stelbenthet, känns bara märkligt. Där finns en struktur för att ratta administrationen kring inbjudningar och testkit, kopplingar till kvalitetsregister och annan it-struktur. Att processen tagit så lång tid att det börjat föras diskussioner om att ta fram egna regionala lösningar är förståeligt men galet.

Nu verkar det som att fem ytterligare regioner faktiskt kommer att kunna ansluta under året. Det innebär i sin tur att de äntligen kan börja bjuda in en årskull till screening för kolorektalcancer. 

Men det lär dröja innan screeningen blir nationell och jämlik i hela landet.

Läs hela SPECIAL CANCER

Pilotprojekt satsar på prevention i skolan
Premiärdatum oklart för nationell screening 

Det här ska bli screeningens nav 

Bättre omhändertagande av personer med ärftlig cancer 

Krönika: Patienten som inte är patient
Min vårdplan rullas ut nationellt 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev