Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Sara Heyman: Plats på scen för omvårdnadsforskning

Publicerad: 8 oktober 2018, 08:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ungdomar med cancer vill ha information om hur deras sjukdom påverkar sexualitet och fertilitet. Men de tar inte egna initiativ för att få höra om det, utan vill att sjukvården ska ta upp det. Helst muntligt.

Den kunskapen fick jag vid en FoU-dag för läkare och sjuksköterskor inom barnsjukvården på ­Karolinska universitetssjukhuset. Dagens tema var omvårdnadsforskning.

Kunskapen om vad den något undanskymda patientgruppen ungdomar med cancer har för inställning till information om sex, kom från resultatet av en magisteruppsats som presenterades. Urvalet var litet, men svaren visade ändå på ett tydligt resultat. En specialistsjuksköterska som arbetar på barnonkologen hade gjort studien.

Omvårdnadsforskning hamnar ofta i skymundan. Även i den här tidningen. Medicinsk forskning, i synnerhet områden som hjärta-kärl och cancer, får å andra sidan mycket uppmärksamhet. Den uppmärksamheten är förstås helt riktig – givetvis är det intressant vad som händer i den medicinska vetenskapen inom våra stora sjukdomsområden. Men omvårdnadsforskningen förtjänar också lite strålkastarljus.

Omvårdnadsforskning handlar ofta om hur patienter upplever sjukvården eller ett sjukdomstillstånd. Det är viktigt – det är lite vunnet om sjukvården kan bota människor medicinskt, men släpper ut dem på andra sidan trasiga i själen. Enkla åtgärder och förändringar kan ge patienter mer makt över sin egen situation, hjälpa dem att bibehålla sin integritet eller öka sitt välbefinnande under en plågsam vårdprocess. Men de där åtgärderna står inte och vinkar åt oss. Vi måste systematiskt ta reda på vad som kan förbättras och hur. Det handlar omvårdnadsforskning om.

Den medicinska forskningen ser ofta till en begränsad del, för att just den delen i en behandling ska optimeras. Vilket slags stent i det ockluderade kärlet får bästa resultat, det vill säga förhindrar en blodpropp effektivast? Omvårdnadsforskning ser oftare till hela människan. Hur utförs behandlingen från början till slut ur patientens perspektiv och vad kan göras annorlunda för att förbättra patientens upplevelse och återhämtning?

Båda delarna behövs.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev